Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои хора сините сливи носят изключителни ползи?

23 август 2024, 10:00 часа

Синята слива е плод, богат на фибри, флавоноиди и каротиноиди - хранителни вещества и биоактивни съединения, които помагат срещу запек, контролират кръвното, улесняват отслабването и участват в предотвратяването на диабет.

Има различни видове сини сливи, които, макар и малко странно да звучи, са с различни цветове: жълти, червени, черни и зелени. Те се различават главно по количеството антиокислители. Червените и черните сливи съдържат повече флавоноиди, а жълтите и зелените - каротиноиди.

Д-р Карла Леал разказва за ползите от сините сливи. 

1. Облекчаване на запек

Сливите, особено сушените, помагат в преодоляване на запека и намаляват риска от хемороиди, тъй като са богати на разтворими фибри. Този вид фибри абсорбират вода в изпражненията, хидратират ги и ги правят по-меки, улеснявайки извеждането им. При това сливите съдържат сорбитол, вид захар, естествено присъстващ в плодовете, който има слабително действие, улеснявайки елиминирането на изпражненията.

2. Помагат срещу високо кръвно

Тъй като съдържат значителни количества антиокислители като бета-каротин и бета-криптоксантин, сините сливи поддържат здравето на артериите, предотвратяват възпаления и улесняват отпускането на кръвоносните съдове.

Открийте силата на сока от сини сливи и неговите ползи за здравето ви

3. Улесняват отслабването

Сливите улесняват процеса на отслабване, понеже съдържат голямо количество фибри. Те образуват особен вид гел, който стимулира храносмилането и по този начин контролира глада през целия ден. Въпреки това, за да ви помогнат да отслабнете, сливите трябва да бъдат част от здравословна диета, свързана с редовна физическа активност.

4. Пречат на преждевременното стареене

Антиокислителите в сините сливи като флавоноиди и каротини помагат за борба с излишните свободни радикали в организма. По този начин са бариера пред появата на бръчки и отпусната кожа.

5. Намаляват холестерола и триглицеридите

Фибрите в сините сливи свалят степента на холестерола и триглицеридите в кръвта, понеже намаляват усвояването на мазнини от храната и инхибират образуването на холестерол в черния дроб.

6. Поддържат здравето на очите

Чрез лутеин и зеаксантин - каротиноиди, които предпазват ретината от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи на слънцето и синята светлина от електронни устройства, сливите поддържат здравето на очите. Така предотвратяват болестни увреждания като катаракта и дегенерация на макулата.

2-3 сушени сливи на ден правят чудеса - ето кога да ги ядем!

7. Спомагат за предотвратяване на диабета

Сливите помагат за предотвратяване на инсулинова резистентност и диабет. Причина за това са съдържащите се в тях фибри, които забавят усвояването на въглехидратите, балансирайки степента на кръвната захар.

Видове сини сливи

Най-често срещаните сливи от типа „синя слива“, независимо от външния вид и названието, са следните.

Жълта слива

Този вид слива има жълта ципа и пулпа и съдържа големи количества каротиноиди, като лутеин и зеаксантин. Вкусът й е сладък.

Черна слива

Наситена с флавоноиди като кверцетин, антоцианин и флавонол, черната слива има черна ципа, жълта пулпа и сладък вкус.

Червена слива

Тази слива може да има червена ципа и червена или жълта пулпа. Тъй като са богати на флавоноиди, червените сливи имат вкус, който варира между сладък, кисело-сладък и горчиво-сладък.

Зелена слива

Тази слива е известна още като „Кралица Клавдия“ (Rainha Cláudia) и е богато наситена с каротиноиди.

За да се възползвате от всички качества и предимства на сините сливи, е важно да поддържате здравословна диета и да практикувате редовно физическа активност.

Как да консумираме?

Сливите се продават пресни, сушени или студени и може да се консумират сурови или да се използват за приготвяне на сокове, компоти, желета, сосове, деликатеси и сладкиши.

Въпреки, че няма конкретно препоръчително количество за консумация на сливи, дневната препоръка за прием на тези плодове е между 2 и 3 порции, което съответства на около 200 g на ден.

Препоръчителното количество варира още според здравословното състояние, теглото и хранителните нужди на всеки човек.

Внимание! Статията е само за информация. Не се самолекувайте и винаги се обръщайте към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес