Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кои хора морската вода е от изключителна полза?

31 юли 2024, 10:44 часа

Казват, че морето лекува и душата, и тялото, че отмиват вълните му всяка тревога и разбиват я на морска пяна, че на брега му е акустирало щастието, а дълбините му – пуснало котва безвремието… Извън тази поетична изповед за морето от влюбените в силата и сладостта на солените му вълни морската вода е от изключителна полза за страдащите от определени заболявания или здравословни неразположения – както физически, така и психически. Какво лекува това синьо вълшебство и кои са хората, които най-силно се нуждаят да се слеят с хоризонта на брега му, готови да се потопят във водите му и да черпят с пълни шепи от ползите?

Морската вода – изключителна полза и въздействие

Изследванията доказват, че морската вода може да помогне за преодоляване на здравословни проблеми, сред които сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и кожни проблеми.

-          Морската вода – изключителна полза за сърдечно-съдовата система

Колко градуса е най-добре да бъде морската вода?

Пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, както и предразположените към тях, ще открият неподозираната сила на морската вода и ползите от нея.  Богата на магнезий, калий, натрий и други микроелементи, тя осигурява редица ползи за сърцето.

Така например съдържащия се в морската вода магнезий съдейства за намаляване на натрупването на липиди в аортата на пациенти, които приемат храни, водещи до висок холестерол. Така морската вода се грижи за здравето на съдовете и е чудесен начин да се осъществи профилактика на сърдечните заболявания и съдовите инциденти. От значение за сърдечно-съдовото здраве е и калцият в морската вода.

-          Морската вода – изключителна полза за страдащите от затлъстяване

Като изключим всеизвестната полза от плуването за извайване на фигурата, морската вода е полезна за борещите се с излишните килограми и чрез увеличаване на липолизата и запазване на термогенезата по време на калорийното ограничение по начин, който значително ускорява загубата на тегло. Това се дължи на високото съдържание на калций в морската вода.

-          Морската вода – изключителна полза за страдащите от кожни проблеми и заболявания

Морската вода може не само да насити кожата с витамини и микроелементи, но и да я изглади кожата и реши проблема с акнето и други кожни несъвършенства. Младежките пъпки далеч не са единственият кожен проблем, който се повлиява от морската  вода.  Дори нелечими хронични заболявания на кожата се повлияват отлично от морската вода и е възможна дълга ремисия.

Псориазисът е след сериозните кожни заболявания, които не само засягат кожата, причинявайки дискомфорт, болка, притеснение от външния вид и съответно социална изолация, но засягат и вътрешните органи.

Доказано е, че морската вода, съчетана със слънчеви бани премахва плаките и изчиства кожата на страдащите от псориазис. Имайки предвид тежестта на заболяването и дискомфорта, който причинява, както и трудното поддаване на лечение, подобно въздействие на морската вода и ремисията, до която води, е повече от ценна.

Защо водата в морето е солена?

-          Морската вода – изключителна полза за хипертониците

Проучванията по темата красноречиво сочат, че морската вода може да подобри сърдечно-съдовата хемодинамика и да намали кръвното налягане при пациентите с хипертония. 

Намалените мазнини и кръвните липиди, до които води морската вода, могат да бъдат свързани с понижение на кръвното налягане. И забележете – това се случва въпреки съдържанието на сол, за която по принцип се счита, че повишава налягането в съдовете.

-          Морската вода – изключителна полза за страдащите от диабет

Доказано е, че морската вода подобрява непоносимостта към глюкоза и потиска хипергликемията, което показва способността ѝ да участва в превенция и лечение на диабета. Антидиабетните свойства на морската вода се свързват с минералните йони като магнезий и калций.

-          Морската вода – изключителна полза за пациентите с проблеми с психичното здраве

Депресия, ниско самочувствие, изнервеност, стрес – много и различни са проявленията на влошеното психично здраве. И докато се говори непрекъснато за физическо здраве, това на душата и ума остава някак пренебрегнато, което е грешка, тъй като е не по-малко важно от физическото. Морската вода – шумът на вълните, емоциите, които събужда и начинът, по който ни кара да се чувстваме, е лечител и за душата.

Когато обсъждаме ползите от морската вода, добре е да се отбележи, че визираме най-вече морската вода, известна като дълбокоморска, извличана от дълбочина под 200 метра. Дори водата на морския бряг обаче се отличава с редица ценни ползи за здравето и е ценен помощник и лечител  за пациенти с различни хронични заболявания сама по себе си – като основна и единствена терапия. За да се сигурни, че приемът е полезен за вас, консултирайте се с вашия лекар .

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес