Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какви проблеми може да помогне чаят от малинови листа?

21 август 2024, 12:33 часа

Историята на чая ни връща хилядолетия назад – 1600 – 1046 пр.н.е., когато се счита, че е консумиран за първи път в родината му Китай, първоначално с лечебни цели, а по-късно и като напитка за тонизиране и наслада. В зората на своето зараждане се е приготвял от листата само на едно-единствено растение – чаеното дърво, докато днес познаваме богато разнообразие от чайове - билкови, плодови и др.

В Европа чаят става популярен много по-късно – чак през 17 век, разгарят се спорове за това дали чаят е здравословна, или вредна напитка, цената му дълго остава недостъпна за обикновените хора, но постепенно се превръща в една от най-консумираните след водата напитки, а растенията и плодовете, от които европейците пият чай, непрекъснато изненадват с разнообразието си.

Защо се препоръчват малини и чай от малинови листа?

Зараждат се чаените партита, чаените градини и паркове с музикални павилиони и сергии за ароматната напитка и закуски. Днес плодовият чай става все по-популярен, тъй като са доказани ползите за здравето при консумацията му, а ароматът и вкусът му са пленяващи сетивата. За приготвянето му се използват не само плодовете, но и листата на плодните дръвчета и храсти, които допринасят и за подобряване на здравословното състояние, и за облекчаване на симптомите на редица заболявания.

Сред плодовите чайове с доказани многобройни ползи за здравето е този от малинови листа. За какви проблеми може да помогне чаят от малинови листа и защо да се насладим на консумацията му?

За какви проблеми може да помогне чаят от малинови листа – ползи за здравето

Ползите от консумацията на чай от малинови листа са научно доказани. Диетологът Кери Торънс ги разкрива за нас, като сочи не само защо да се консумира чай от малинови листа като билково лекарство, но и какви са ползите от приема му по време на бременност. Чаят от малинови листа е познат от много години с благотворното си въздействие върху здравето, както и с употребата си за подпомагане на лечението на определени заболявания и за улесняване на раждането. Сред доказаните му ползи са:

-          Листата на малините са богати на витамини и минерали, сред които Е и С, витамини от група В, минералите калций, магнезий и цинк. Витамин С прави този чай щит за тялото при инфекциозни и вирусни заболявания чрез повишаване на собствените съпротивителни сили на организма и стимулиране на имунната система.

Защо чаят от листа на малина е любим на толкова много жени

-          Листата на малините са богати на антиоксиданти, което прави чая, приготвен от тях,  не по-малко ценен източник на антиоксиданти от виното например. Малиновите листа съдържат антиоксидантни полифеноли – танини, биофлавоноиди и алкалоиди, като алкалоидите тонизират и отпускат мускулите на таза и матката, с което се считат полезни за бъдещите майки и раждането.

Счита се, че чаят от малинови листа потенциално улеснява раждането, като тонизира матката, намалява риска да се стигне до необходимост от цезарово сечение, но е важно да се извършат допълнителни изследвания по темата, тъй като някои проучвания сочат, че приемът в ранна и късна бременност не е благоприятен за майката и бебето и следва да се ограничи до определени месеци от бременността.

Трябва да се има предвид и че чаят от малинови листа не се препоръчва на: бременни в напреднала бременност, при планирано цезарово сечение, при високо кръвно налягане или гестационен диабет на бъдещата майка, на бременни, които  са  имали предишно преждевременно раждане, на бъдещи майки на близнаци и ако е забелязано кървене през втората половина на бременността.

Алкалоидите с тонизиращото си матката действие правят чая от листата на малините полезен и за облекчаване на симптоми на предменструален синдром, както и на болезнена менструация.

-          Подуване на корема, задържане на течности, диария или проблеми с храносмилането – чаят от листа от малина може да облекчи всички тези проблеми и да се погрижи за здравето на стомашно-чревния тракт. Диуретичните му свойства още веднъж подчертават полезността му по времена ПМС и месечния цикъл, когато задържането на вода се оказва проблем за много дами.

-          Чаят от листа от малина помага за подобряване на оралното здраве, като успешно се справя с възпалителни заболявания на венците, язви в устната кухина.

-          Чаят по принцип е популярен с това, че облекчава възпаленото гърло, а този от листата на малините се справя изключително успешно с това.

-          Чаят от листата на малините от незапомнени времена се използвал за промиване на очите, тъй като се считал за целебен за тях. Днес е доказана ползата му при възпалителни очни заболявания като конюнктивит. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес