Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За диабетици: Черен списък с храни и напитки, които трябва да избягвате

09 септември 2024, 12:50 часа

Преработените храни са лесно достъпни и удобни за много хора. От друга страна, те съдържат много мазнини, сол и захар, вредни за нашия организъм съставки.

Още: Три ежедневни действия, които увеличават риска от диабет

Диабетът и храните, които не трябва да се консумирате

Мазнини, сол и захар и трите са врагове на тялото и особено на тези хора, които страдат от диабет. Но кои са опасните преработени храни за хората, страдащи от диабет?

Бял ориз

Белият ориз не е скъп и се готви бързо. Но както често се случва и с храни, направени от рафинирано брашно (бял хляб и тестени изделия), белият ориз е лишен от всякакви важни хранителни вещества. Освен това повишава нивото на кръвната захар.

Специалистите препоръчват кафяв ориз, ечемик, булгур, киноа или пълнозърнест хляб. Може да отнема повече време за приготвяне, но са по-здравословни и по-ценни.

Пържени картофки

Пържените картофи подкопават усилията ви да поддържате оптимално тегло и да държите диабета под контрол. Те нямат здравна стойност и само повишават нивата на кръвната захар. Не купувайте замразени картофи от супермаркета, защото те са пълни с изкуствени съставки.

Яжте повече печени картофи. Изберете сладкия картоф, нарежете на филийки и запечете във фурната.

Консервирани плодове

Яденето на пресни плодове и зеленчуци е много полезно за хора, страдащи от диабет тип 2. Консервираните плодове са вредни, защото се заливат с преработен сладък сироп. Ако много харесвате тези плодове, по-добре ги изплакнете обилно с вода, преди да ги консумирате.

Картофен чипс

Чипсът и подобни продукти могат да подкопаят усилията ви да поддържате тегло си в норма. Те добавят калории, сол и химикали, но не осигуряват нито фибри, нито други важни хранителни вещества.

Газирани напитки

Газираните напитки, дори рекламираните като „без захар“, са опасни за теглото и диабета.

Заменете тази напитка с газирана вода с малко сок от лимон или лайм. Сложете плодове във вода с босилек или мента и лимон и сте създали здравословна напитка, която утолява жаждата ви.

Храни с добавени захари

Добавените захари са основните съставки на всяка консервирана храна като бисквитки, различни сосове, десерти, салатни сосове, зърнени закуски и други. Лекарите казват, че жените не трябва да консумират повече от 6 чаени лъжички захар на ден, докато мъжете не трябва да консумират повече от 9 чаени лъжички.

Обработени меса

Преработените меса може да не съдържат захар, но имат високо съдържание на мазнини, сол и други добавки, които увеличават риска от диабет тип 2. Откажете се от салами, шунки, колбаси, дюнери и други и изберете хубаво месо в естествено сурово състояние.

Още: За жени над 50 години: Какво предотвратява наднорменото тегло и диабета

Хамбургери

Бързите храни са рисков фактор. Според експерти хората, които ядат хамбургери или суфлета повече от два пъти на ден, са по-склонни да се разболеят от диабет.

Изберете по-добре сандвичи с пиле и зеленчуци. Идеалното е да ги приготвите сами у дома.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес