Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да спите по-добре: 7 храни, които НЕ трябва да ядете на вечеря

07 септември 2024, 10:55 часа

Добрият сън е от решаващо значение за цялостното здраве и благополучие, но това, което ядете преди лягане, може значително да повлияе на способността ви да заспите и да останете заспали. Някои храни могат да нарушат режима на съня ви и да ви оставят неспокойни и уморени на следващия ден. Ето седем храни, които трябва да избягвате да ядете на вечеря, ако искате да подобрите качеството на съня си.

1. Храни и напитки, богати на кофеин

Не е изненада, че кофеинът е основен нарушител на съня. Съдържащ се в кафето, чая, шоколада и някои безалкохолни напитки, кофеинът е стимулант, който може да ви държи будни, като блокира предизвикващия сън химикал аденозин в мозъка. Дори ако пиете кофеин няколко часа преди лягане, той все още може да повлияе на съня ви. Избягвайте продукти, съдържащи кофеин, поне шест часа преди лягане, за да си осигурите по-добър сън.

Още: Кои са най-честите причини за нощно изтръпване на ръцете?

2. Пикантни храни

Пикантните храни, макар и вкусни, могат да предизвикат киселини или лошо храносмилане, особено когато се консумират близо до времето за лягане. Топлината от пикантните ястия може да повиши телесната ви температура, което е противопоказно, тъй като по-ниската телесна температура е благоприятна за съня. Освен това пикантните храни могат да предизвикат киселинен рефлукс, който може да наруши съня ви, като причини дискомфорт и усещане за парене в гърдите или гърлото.

3. Храни с високо съдържание на мазнини и пържени храни

Храните с високо съдържание на мазнини и пържените храни са трудни за храносмилане и могат да причинят дискомфорт през нощта. Тези храни могат да доведат до лошо храносмилане и подуване на корема, което затруднява комфорта и заспиването. Освен това мазните храни могат да забавят работата на храносмилателната система, което води до киселинен рефлукс или киселини в стомаха, като и двете могат да ви държат будни.

Още: Тайната на добрия сън: Лягайте си винаги в този час

4. Захарни лакомства

Консумацията на сладки храни преди лягане може да доведе до повишаване на нивата на кръвната ви захар, а след това до спадането им, което води до нарушаване на съня. Високият прием на захар може също така да предизвика отделянето на кортизол - хормон на стреса, който може да затрудни заспиването. Освен това захарта може да предизвика кошмари или ярки сънища, които да нарушат цикъла на съня ви.

5. Алкохол

Въпреки че алкохолът може да ви накара да се чувствате сънливи първоначално, той може значително да наруши съня ви по-късно през нощта. Алкохолът влияе на REM (Rapid Eye Movement) етапа на съня, който е от решаващо значение за възстановяващия нощен сън. Тъй като организмът ви метаболизира алкохола, това може да доведе до чести събуждания и до намаляване на цялостното качество на съня.

Още: Кои са най-здравословните позиции за сън за сърцето и цялостното здраве?

6. Тежки протеини

Макар че протеините са съществена част от здравословното хранене, консумацията на големи количества тежки протеини като червено месо преди лягане може да затрудни съня на тялото ви. Храносмилането на белтъчините отнема повече време и консумацията им късно вечер може да поддържа храносмилателната система активна, което да затрудни заспиването.

7. Киселинни храни

Храни като цитрусови плодове, домати и продукти на основата на оцет са силно киселинни и могат да причинят киселинен рефлукс или киселини, особено когато се консумират преди лягане. Тези състояния могат да доведат до дискомфорт и да затруднят заспиването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес