Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възелът на пространството и времето: тайната на нулевия меридиан

24 септември 2024, 20:30 часа

В дълбините на историята, където фактите се преплитат с легенди, се крие загадка, която може да преобърне представата ни за света. Тя е скрита в планисферата на Урбано Монте - гигантска карта, създадена през 1587 г., която подобно на огледало отразява не само географска информация, но и тайнствени знаци от древни времена.

Съвременните историци, склонни към прагматизъм, отхвърлят картата на Монте като плод на фантазия и слухове. Но какво, ако грешат? Ами ако картата, на която светът изглежда като лабиринт от 60 листа, крие ключа към забравени от векове тайни?

Нека надникнем дълбоко в картата: тя показва света такъв, какъвто е бил 430 години преди съставянето на картата, през XII век. Монте е бил нещо повече от картограф, той се е стремял да улови не само контурите на земята, но и климата, обичаите, дори продължителността на деня в различните части на света.

Още: Топ 5 плашещи находки, които все още вълнуват умовете на учените

Но най-важното е основният меридиан. Тази въображаема линия, минаваща през Северния полюс, отчита географската дължина на планетата. Съвременният основен меридиан е Гринуичкият меридиан, избран през 1884 г. главно по политически причини. Но Монте се е придържал към друг, по-загадъчен меридиан.

Вместо да се позовава на дрейфуващите континенти, както правят съвременните картографи, той използва две фиксирани точки: Северния полюс и... магнитния полюс. И този избор не е случаен: магнитният полюс, макар и дрейфуващ, се движи по меридиана, без да нарушава стабилността му. Това е абсолютен ориентир, за разлика от Гринуичкия меридиан, който зависи от земната кора. Но защо Монте е избрал магнитния полюс?

На картата на Монте Каспийско море изглежда много по-голямо, отколкото е в действителност. Меридианът минава през това „протокаспийско море“, сякаш сочи към по-стара конфигурация на Земята. Именно през единадесетото хилядолетие пр.н.е. магнитният полюс се е намирал в района, който Монте е изобразил на картата!

Ами ако картата на Монте не е просто географска схема, а зашифрован ключ към тайната на древна цивилизация, която е познавала магнитното поле на планетата?

Още: Мистериите на океана - какво се крие на дъното

На картата на Монте виждаме Великата китайска стена и египетските пирамиди, но в по-стар вид, отколкото ги виждаме сега. Това подсказва, че картата изобразява света не през XII в. от н.е., а през XII хилядолетие преди Христа.

Според някои теории именно през този период на Земята се е случила катастрофа, която е обърнала света с главата надолу. Монте едва ли е бил физик и е твърде вероятно да се е ръководил от древна карта, дадена му от някакви високоразвити същества, които са притежавали информация за формирането на магнитното поле на планетата.

Загадката на планисферата на Урбано Монте продължава да занимава умовете на учените. Тя ни кара да се съмняваме в представите си за миналото и да се вглеждаме в бездните от мистерии, криещи се в дълбините на вековете.

Кой е оставил мистериозните мрежи в скалите и на дъното на морето?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес