Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върнете щастието в семейството с помощта на 5 прости метода

04 октомври 2024, 19:30 часа

Всеки човек иска емоционална интимност с партньора, защото ако я няма, страда както физическото, така и психическото здраве. Но какво да направите, ако има период на отчуждение в една връзка? Как да възстановим взаимното разбирателство? Психолог изброи пет прости практики.

 

Как да поддържаме емоционални връзки

Още: 5 ритуала, които ще ви помогнат да срещнете любовта си

Да започнете със себе си не е абстрактна концепция, а конкретни действия, които можете да предприемете, за да подобрите живота и взаимоотношенията си. Това може да започне с прости неща като ходене на работа или преследване на хоби, което ви носи радост.

За поддържане и укрепване на емоционалните връзки е важно да излезете от състоянието на отчуждение и да постигнете контакт със собственото си тяло. Това може да стане чрез физическа активност и различни хобита, като бродиране, моделиране, рисуване, готвене или засаждане на стайни растения, както и плуване, спорт и просто разходка заедно.

Връзките се развиват щастливо за двойки, в които има ясно разделение на „аз“ и „ти“. Всеки има свои собствени хобита, а в същото време споделя домашните. Това е основно взаимно разбирателство, по време на което се раждат силни връзки.

 

Още: Красива, готви, с деца: носталгия по "традиционните съпруги"

Полезни практики

1.       Разделете времето си на три зони: 8 часа за сън, 8 часа за работа и 8 часа за общуване. Вижте колко време прекарвате с партньора си и го увеличете, ако не е достатъчно (например говорите половин час преди лягане и това е).

 

2.       Прекарвайте време в съвместни дейности  – в разговори, проекти по двойки, игри, спортни дейности.

Още: 7 неочаквани причини, поради които вече не се желаете един с друг

 

3.       Поставете емоционални граници и отношения на доверие. Всичко се обсъжда, а ако не, тогава можете да започнете общ дневник и да запишете всичко, което е трудно да се каже на глас.

 

4.       Планирайте интересни и забавни дейности за двама  - писане на поезия, игра на истина или предизвикателство, декориране на стая заедно, правене на домашен филм. Целта не е да правите нещо висококачествено, а да си прекарате забавно и вълнуващо.

 

5.       Внесете разнообразие в интимния си живот  – например масажирайте със завързани очи, като използвате предмети с различна текстура (лед, велур, кожа).

 

За укрепване на емоционалните връзки е важно да комбинирате физически и умствени практики. Физическата активност помага за свързване с тялото и повишаване на самочувствието, докато умствените практики и времето, прекарано заедно, помагат за развитието на интимност и доверие в отношенията. Дори времето за лягане е важно - препоръчително е да си лягате по едно и също време, без да обръщате внимание на телефона или книгата си. Липсата на комуникация преди лягане и различните часове за лягане намаляват удовлетворението от връзката.

Основното при укрепването на емоционалните връзки е да разберете себе си, да премахнете всичко, което пречи (например модела на привързаност) и да се отворите към партньора си. Това е единственият начин да се освободите от нагласите от ранно детство и да промените привързаността си. Това обаче не можете да направите сами. Трябва да работите по двойки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес