Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което трябва да знаете за тази корейска суперхрана

28 октомври 2024, 11:01 часа

Какво е Кимчи

Кимчи е ферментирало зеленчуково ястие с пикантна нотка, което е най-емблематичният елемент в корейската кухня. Подобно на киселото зеле, кимчи обикновено се прави със зеле (за предпочитане сортът напа), но има над 100 разновидности на кимчи, които включват съставки от краставица до тиква. Подобно на други ферментирали храни като комбуча и кисели краставички, кимчи е богато на пробиотици и може да помогне при храносмилането, възпалението и цялостното здраве на червата.

Полезно ли е Кимчи

Отговорът е категорично да. Всъщност кимчито се смята за суперхрана. Както и при други ферментирали храни, е установено, че пробиотичните свойства на кимчи подобряват здравето на червата чрез добавяне на „добри бактерии“ във вашия микробиом. Това подобрява храносмилането и подобрява имунитета.

А кимчи се прави от богати на хранителни вещества зеленчуци като зеле, целина и спанак. Сред тях тези храни съдържат фибри, желязо, витамини от група В, витамини С и К, фолиева киселина и няколко минерала и антиоксиданти, които намаляват възпалението и подобряват цялостното здраве.

Моето корейско лято или как заобичах кимчи

Как да си направим кимчи у дома

Има хиляди рецепти за кимчи, всички твърдят, че са най-автентичните, но истината е, че няма „най-добра“ версия на кимчи. След като разберете основната формула, вашата рецепта за кимчи ще се развие, за да отговори на вашите вкусови рецептори.

Типичните рецепти за кимчи изискват зеле напа, репичка дайкон и зелен лук, но можете да използвате и обикновено зелено зеле и моркови или друг зеленчук. Дори попаднах на една рецепта, която включваше азиатска круша. Всяка партида кимчи има свой собствен уникален вкус, така че не се страхувайте да експериментирате – това е половината от забавлението!

Въпреки че кимчито се предлага в разнообразие от стилове и вкусове, основният модел на рецептата за кимчи остава последователен:

Стъпка 1: Накиснете в саламура

Абсолютно накисване на зелето първо във водна саламура. Дори рецептата ви да не изисква това, то напълно променя текстурата и прави голяма разлика в крайния продукт.

Нарежете зелето на малки кубчета и предварително накиснете в силно подсолена баня за най-малко 6 часа и до 24.

Разбъркайте няколко пъти през целия процес, за да се уверите, че са равномерно саламурени. Осоляването позволява на зелето постепенно да абсорбира подправката за кимчи, позволявайки по-дълбок вкус.

Претеглете зелето по време на накисването с чиния, покрита с нещо тежко, като буркан или кутия, за да запазите парчетата потопени. Използвах голям съд за ферментация (купете от Amazon), който има включено тегло.

Стъпка 2: Създайте паста

Ето откъде идва емблематичният вкус на кимчито и какво го отличава от другите ферментирали зеленчуци като киселото зеле. Основните съставки за пастата от подправки са чесън, джинджифил, гочуджанг (корейска паста от чили) и рибен сос (заместете мисо за вегетарианска версия).

Някои любители на кимчи се кълнат в малко захар, докато други са ужасени от идеята за добавяне на подсладител. Избрах да включа една чаена лъжичка гранулирана захар в моята партида и бях доволен от начина, по който балансира пикантното ястие. Комбинирайте всичко в кухненски робот с малко вода, само една супена лъжица или две, и разбъркайте, докато се образува паста.

Кисело зеле или корейската туршия Кимчи – каква е разликата?

Някои рецепти изискват смесване на нишестена основа, или настърган картоф, или смес от оризово брашно и вода, в пастата. Не предприех тази стъпка и кимчито ми стана добре, макар и малко воднисто. Ако искате по-гъсто кимчи, опитайте да задушите 1 чаша вода с 2 супени лъжици брашно, докато започне да се сгъстява, охладете и след това добавете към останалите съставки на пастата.

Стъпка 3: Смесете и ферментирайте

Отцедете зелето и го изплакнете под студена вода, като изстискате колкото е възможно повече течност. Използвайки щипките или ръцете си. (Препоръчвам да използвате ръкавици или поне да не търкате очите си по време на този процес, както болезнено научих.)

Масажирайте пастата в зелето, докато се покрие равномерно. Препоръчвам на този етап да направите тест за вкус, за да видите дали искате да добавите повече топлина, сол или сладост.

Ако използвате съд за ферментация, можете да поставите сместа за кимчи обратно в този момент, като добавите само няколко супени лъжици от останалата саламура и натиснете кимчито надолу. Ако нямате тенджера, можете да опаковате кимчито плътно в буркани и да се уверите, че има достатъчно течност, за да покрие сместа.

Поставете капаците на бурканите, но ги оставете свободни, за да може да циркулира въздух.

След 2-3 дни престой на плота, поставете вашето кимчи в хладилника в съд с плътен капак. Вече е готово за консумация, но колкото повече престои, толкова повече ще ферментира и ще придобие вкус. Просто се уверете, че продължавате да го опаковате, за да запазите всички парчета зеленчуци потопени.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес