Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вреден ли е Bubble tea – чаят с балончета?

02 март 2022, 17:20 часа

Какъв е вкусът на чая с балончета?

Чайовете с балончета могат да се предлагат в много различни вкусове, но класическият вкус съчетава плътния вкус на черния чай с кремообразното богатство на млякото и сладостта на тапиоката от кафява захар. Разбира се, вкусът на напитката ще бъде малко по-различен, ако поръчате вашата, приготвена със зелен чай, чай Ърл Грей, жасмин, или улонг. В повечето менюта за чай боба ще намерите и освежаващи опции с плодов вкус без кофеин.

Как броколите могат да подобрят здравето

Нездравословен ли е чаят с балончета?

Като всяка храна, здравословността на чая с балончета зависи от това какво сте сложили в него. Повечето магазини за чай с балон предлагат различни нива на захар, като нула, 25, 50, 75 и 100 процента от традиционното съдържание на захар. Ако искате да изключите преработената захар от диетата си, най-здравословният вариант би бил да изберете насипен листен чай без никаква захар и да замените сладките перли от тапиока с различен топинг, като пресни плодове.

Също така си струва да се спомене, че нишестето от тапиока е с високо съдържание на въглехидрати и има около 120 калории само в чаша чай с балончета.

Има и известно объркване около перлите от тапиока. Някои новинарски издания цитират германско проучване от 2012 г., според което топчетата тапиока са токсични и съдържат канцерогени. Но проучването никога не е публикувано, рецензирано от партньори (златният стандарт за качество на изследванията) или възпроизведено. Също така, проучването погрешно идентифицира някои от съединенията, открити в перлите от тапиока. Няма научни доказателства, свързващи чая с балончета с рака, а балончетата от тапиока са напълно одобрени от Администрацията по храните и лекарствата и безопасни за консумация.

Чаят е по-скоро вкусно удоволствие, отколкото ежедневна напитка, можете да го персонализирате, за да бъде по-здравословен. Започнете с 50 процента от нивото на захарта, опитайте мляко на растителна основа като овес или бадем и го коригирайте по ваш вкус. В крайна сметка определено ще се върнете за още.

Защо шафранът е толкова скъп?

И така, какво е чай с балончета?

Освен освежаваща и неустоима напитка, това е уникален начин да поглезите небцето си и да изпитате различни вкусове и текстури. Изпробвайте го и подкрепете местните си азиатски фирми.

Източници: Kung Fu Tea

USDA FoodData Central: “Lychee Bobas Honeydew Recipe Bubble Tea Green Tea, Lychee Bobas”

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес