Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Води ли пиенето на алкохол до загуба на слуха?

10 юни 2024, 18:34 часа
Реклама

Връзката между консумацията на алкохол и загубата на слуха е сложна тема, в която се преплитат различни физиологични, екологични и поведенчески фактори.

Макар да е широко известно, че прекомерната консумация на алкохол може да има многобройни вредни последици за здравето, влиянието ѝ върху слуха се обсъжда по-рядко. Тук проучваме потенциалните връзки между употребата на алкохол и увреждането на слуха.

Физиологично въздействие на алкохола върху слуха

Алкохолът може да повлияе на слуховата система по няколко начина. На първо място, доказано е, че хроничната и прекомерна консумация на алкохол засяга централната слухова кора в мозъка. Тази област е отговорна за обработката на звуковата информация и увреждането ѝ може да доведе до трудности при разбирането на речта, особено в шумна среда. Проучванията показват, че невротоксичните ефекти на алкохола могат да доведат до увреждане на невроните и да влошат способността на мозъка да обработва ефективно слуховата информация.

Как алкохолът влияе на тялото ни според възрастта - на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Освен това алкохолът може да засегне периферната слухова система, включително кохлеята във вътрешното ухо, която играе решаваща роля в преобразуването на звуковите вълни в нервни сигнали. Високите нива на алкохол могат да предизвикат оксидативен стрес и да доведат до образуване на свободни радикали, които могат да увредят деликатните власинки в кохлеята. Тези космени клетки не се възстановяват, така че загубата им може да доведе до трайно увреждане на слуха .

Временна и постоянна загуба на слуха

Съществуват доказателства, че острата алкохолна интоксикация може да причини временна загуба на слуха. Това състояние, известно като временно изместване на прага се характеризира с временно намаляване на чувствителността на слуха. То често се наблюдава при лица след излагане на силен шум, но алкохолът може да засили този ефект. По време на епизоди на тежко пиене индивидите могат да изпитат временно намаление на слуховата способност, което обикновено отшумява, след като нивото на алкохол в кръвта се нормализира.

Как алкохолът влияе на организма

Косвени фактори и избор на начин на живот

Консумацията на алкохол често се свързва със социална среда, която излага хората на силна музика или шум, като клубове, концерти и барове. Продължителното излагане на високи нива на децибелите в тези среди може да допринесе значително за шумово-индуцираната загуба на слуха.

Комбинацията от силния шум и въздействието на алкохола върху преценката и сетивното възприятие може да забави разпознаването на увреждането на слуха, което води до по-тежки последици.

Освен това злоупотребата с алкохол е свързана с влошено общо здравословно състояние, включително състояния като сърдечносъдови заболявания и хипертония, които също могат да окажат отрицателно въздействие върху слуха. Компрометираният приток на кръв към слуховата система поради сърдечносъдови проблеми може да доведе до сензорно-неврална загуба на слуха, което допълнително усложнява прякото въздействие на алкохола върху слуха.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес