Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Включете в менюто си най-добрите продукти за пролетна детоксикация

15 април 2022, 09:15 часа

Нашето тяло само може да премахва вредните вещества, но понякога се нуждае от известна помощ. През пролетта искате да се почувствате леки и да се насладите на отражението си в огледалото. Така ще може да се постигне прочистване на организма от токсини и шкали, натрупани през зимата.

Тялото има собствена система за детоксикация. очксичните вещества се изхвърлят от органите на стомашно-чревния тракт, белите дробове, бъбреците и кожата. Но основната тежест пада върху храносмилателната система. И това, което консумираме, дава отражение на нейните детоксикационни способности.

Ако тялото не успява да се пребори само, то изпраща сигнали с молба за помощ. Добре е да се обърне внимание на следните признаци: кожни обриви, проблеми със стомаха и червата, главоболие, умора и слабост, слаб имунитет.

Какво да добавите към вашата детоксикираща диета

Храните, които съдържат бета-каротин (спанак, броколи, тиква, моркови) и цинк (женско биле, чесън, мента), ще помогнат за предпазването на стомашната лигавица. Също така си струва да включите трици и зеленолистни зеленчуци в менюто.

За нормалното функциониране на храносмилателния тракт е важно да се консумират храни, богати на фибри в достатъчни количества. Необходимо е да добавите в менюто и храни, богати на антиоксиданти. Това са например орехи, боб, боровинки и черен шоколад.

Важно е да пиете достатъчно течности: чиста вода, зелен чай, смутита, прясно изцедени сокове.

От какви продукти да се откажете

За да се „почисти“ тялото, е необходимо да се сведат до минимум за известно време и е по-добре напълно да се изоставят продуктите, които дразнят стомашната лигавица и провокират повишена секреция на солна киселина. Това са различни маринати, пушени, пържени и солени храни, подправки, консерви. Трябва също да избягвате газираните напитки и алкохола. Всички тези храни и напитки улесняват усвояването и повишават токсичността на вредните вещества.

Как иначе да помогнем на тялото

За пречистване на тялото е важно не само да се храните правилно. Не забравяйте за умерената физическа активност - това ще ускори метаболитните процеси и ще подобри чревната подвижност. Също така се опитайте да избягвате стресови ситуации. Също толкова важно е да получавате достатъчно сън и почивка.

Пълното изтощение на организма ще доведе до срив и разминаване в работата на отделните системи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес