Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витамин Е за премахване на белези по кожата: Действа ли наистина

03 септември 2024, 15:50 часа

Кожните проблеми са един от първите, които може да започнете да забелязвате с течение на времето. Дори понякога основният фактор не е възрастта, а външните влияния, като се започне от климатичните и се стигне до праха или вредните лъчи. От друга страна са признаците на акне и редица други образувания, които могат да ви създадат редица проблеми и недостатъци по кожата ви.

Още: Гаранция за здраве: Протеин против стареене

Сред многото естествени лечения витамин Е се препоръчва като най-добрият за пълно премахване на белезите по лицето. В тази статия ще обсъдим всички плюсове и минуси на този витамин за регенерация на лицето и премахване на белези.

Как се използва витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, предлаган в течна или капсула форма. Обикновено се използва под формата на масло, което се прилага върху увредената зона. Намалява образуването на свободни радикали, което спомага за бързото зарастване на рани по кожата. Витамин Е също влияе върху производството на колаген, структурен протеин, който е отговорен за здравината и еластичността на кожата.

Наистина ли работи

Въпреки че мнозина вярват в лечебните му свойства, експертите са на друго мнение. Всъщност все още няма достатъчно проучвания или данни, че този витамин наистина помага при заздравяването на рани и премахването на белези.

Проучване, публикувано през 2011 г., показва, че прилагането на 5% витамин Е два пъти на ден оказва влияние върху зарастването на белези. Участниците в това проучване прилагат витамин Е върху кожата си два пъти на ден за период от 6 седмици и виждат значителни подобрения.

Докато друго проучване от 1986 г., което следва същото лечение за пациенти с хирургични рани или изгаряния, не показва големи резултати в регенерацията на кожата.

Друго проучване, публикувано през 1999 г., лекува пациенти, които са претърпели операция за отстраняване на рак на кожата с прилагане на витамин Е в областта. След операцията и когато всички рани са затворени, участниците прилагат витамин Е, смесен с крем два пъти на ден в продължение на четири седмици. Докато в друга част от раната нанасят само крем без витамин Е, за да видят разликата между леченията.

В края на изследването се вижда, че кремът, обогатен с витамин Е, няма ефект върху белезите и дори ги влошава. От участниците в проучването 33% са развили дерматит след контакт с витамин Е. Критиката на лекарите за това проучване е, че е използван твърде малко витамин Е, така че ефектът не е правилният.

На този етап лекарите казват, че все още са в начален етап на изследване на ефектите от този витамин.

Какво да използвате вместо това

Лукът е пълноценна храна и защитава тялото по много начини. С кожата ви може да направи същото. Често можете да го намерите като основна съставка в регенериращи кремове или такива, които са предназначени специално за проблеми с белезите и стареенето. Екстрактите от лук имат противовъзпалителни и антибактериални свойства, които стимулират производството на колаген в тялото.

Още: 10 изненадващи причини за суха кожа

Друга съставка, която помага на кожата под всякаква форма е медът. От векове се използва като естествено средство срещу изгаряния и белези. Той е добър антиоксидант, овлажнява, подхранва и предпазва кожата ви от външни увреждания.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес