Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Високопротеиновите зеленчуци, които трябва да включите в диетата си

30 ноември 2021, 12:35 часа
Реклама

Протеинът е важен за много части на тялото, от косата до мускулите ви, и е от решаващо значение за поддържането на структурата на тялото ви. Ето кои зеленчуци са с много протеини и какви други хранителни вещества ви доставят. Някои от храните в този списък може да ви изненадат.

Зелен грах

1 чаша: 8,6 g протеин

Грахът е супер универсален зеленчук, който е изненадващо зареден с протеини. Също така е добър източник на фибри, с 35% от дневната доза на чаша. Добавете грах към любимите си макаронени изделия, пържени продукти или супа.

Спанак

1 чаша: 5,2 g протеин

Освен че е вторият най-високо протеинов зеленчук в този списък, спанакът има много добри резултати. Той е пълен с хранителни вещества като витамин А, витамин К и витамин С, които поддържат здрава имунна система, защитават зрението, насърчават здравословния кръвен поток и др.

Артишок

1 чаша: 4,8 g протеин

Подобно на много други зеленчуци в този списък, артишокът е пълен с протеини, фибри и много други хранителни вещества.

Сладка царевица

1 чаша: 4,7 g протеин

Противно на това, което някои си мислят, сладката царевица е здравословна храна с впечатляваща хранителна стойност. Подобно на зеления грах, тя е добър източник на фибри (12% от дневната доза на чаша), което ви помага да сте сити и доволни, особено когато е съчетано с протеин.

Авокадо

1 чаша: 4,6 g протеин

Има толкова много причини да се насладите на авокадото, от помощ при сваляне на килограми до укрепване на здравето на сърцето ви. Заедно с протеините, авокадото е ценен източник на калий и фибри. Въпреки че обичаме класически тост с авокадо, има много начини да се насладите на този високопротеинен зеленчук, който не е под формата на препечен хляб.

Аспержи

1 чаша: 4,3 g протеин

Аспержите са зеленчук с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати с впечатляващо количество от няколко хранителни вещества. Той е чудесен източник на фолиева киселина и витамин А , които са важни за клетъчния растеж, зрението и здравата кожа.

Брюкселско зеле

1 чаша: 4 g протеин

Брюкселското зеле съчетава фибри и протеини с няколко витамина и хранителни вещества, за да се чувствате сити и подхранени. Да не говорим, че те имат ползи за здравето, вариращи от поддържане на умствена устойчивост до борба с рака и понижаване на кръвното налягане.

Гъби

1 чаша: 4 g протеин

Вкусът на гъбите ги различава от другите зеленчуци. Не само вкусът е страхотен, но и са с повече протеини. Заедно с протеините, гъбите са пълни с витамини от група В, а за тези гъби, отглеждани под UV светлина, витамин D, който е хранително вещество, от което много хора не получават достатъчно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес