Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виртуалната реалност помага при тревога

06 март 2016, 10:22 часа

Психолози от Лондонския университетски колеж са установили, че терапията с прилагане на виртуална реалност се отразява положително на хора, страдащи от депресия и тревожност, снижавайки нивото на самокритичност. Изследването на учените е публикувано в сп. British Journal of Psychiatry Open, съобщава RNS.

В изследването участвали 15 пациенти на възраст от 23 до 61 години, страдащи от депресия. Участниците поставяли специален шлем за виртуална реалност, след което наблюдавали своето въплъщение във виртуално тяло – аватар. Аватарът повтарял действията на доброволеца, като създавал у него впечатлението, че това е собственото му тяло.

Психотерапевтичните сесии включвали два етапа и продължавали осем минути. По време на първия етап на сесията възрастният разговарял с плачещо виртуално дете. Участниците в експеримента трябвало да проявят съчувствие и състрадание към него. Постепенно детето се успокоявало и преставало да плаче.

По време на втория етап участникът в експеримента се „превъплъщавал“ в детето и наблюдавал своя аватар, проявяващ грижа и внимание към него.

„Успокоявайки детето, а след това чувайки собствените си думи, пациентите по този начин проявяваха съчувствие към самите себе си. Нашата цел се състоеше в това, да научим пациентите да се отнасят по-малко критично и с повече участие към себе си и постигнахме многообещаващи резултати“, подчертава Крис Брювин, един от авторите на изследването.

След едномесечен курс на терапия при деветима от пациентите било отбелязано отслабване на симптомите, а при четирима – значително спадане на нивото на депресия.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес