Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте тези 4 начина за справяне с работния конфликт

07 август 2021, 12:57 часа

Ето 4 начина за справяне с работните конфликти в екипа ви, които може да доведат до трансформация на работното място.

1. Познайте стила на управление на конфликтите на членовете на вашия екип

Всеки човек има присъщ стил на управление на конфликти въз основа на неговия тип личност. Така те естествено прибягват до справяне с конфликти. Някои хора обичат да избягват да се обаждат, когато има различно мнение, докато други обичат да се справят с нещата като говорят директно. Няма добър или лош стил на управление на конфликти. Това, което не е полезно, е да използвате един и същ стил последователно по подразбиране, без да сте наясно. Ситуацията е тази, която определя стила на конфликт, за който човек трябва да използва различно решение.

2. Развивайте умения за разрешаване на конфликти като лидер

Разрешаването на конфликти е ключово лидерско умение. Екип от хора с разнообразен набор от характери и лидери ще процъфтява, ще въвежда иновации и ще се учи един от друг повече, ако конфликтите могат да бъдат разрешени добре. А при хора с умения и мнение, те определено ще са там. Моделът за справяне с конфликта, който работи тук се основава на две основни измерения: загриженост за себе си (категоричност) и загриженост за другите (емпатия). Според модела хората балансират своята загриженост за задоволяване на личните нужди и интереси с тяхната загриженост за задоволяване на нуждите и интересите на другите около тях по различни начини. Пресечната точка на двете измерения в крайна сметка ги насочва към излагане на различни стилове на разрешаване на конфликти. Двойният модел идентифицира пет стратегии за разрешаване на конфликти, на които хората могат да се върнат, въз основа на техните нагласи - избягване, отстъпване, конкуренция, сътрудничество и помирение. Развитите лидери знаят как да адаптират своя стил в зависимост от хората пред себе си, ситуацията и оптималния резултат, който търсят за ефективно разрешаване на конфликти в екип.

3. Отделете хората и емоциите от проблема

Конфликтите, ако не бъдат разрешени бързо и с ясно решение, могат да бъдат вредни за екипа и организацията. Ако не се справите с тях ефективно, те могат бързо да се превърнат в лична неприязън, екипите могат да се разпаднат, а също и талантът може да бъде пропилян, тъй като хората се освобождават от работата си и си тръгват. Всичко това ще доведе до загуба за организацията по отношение на време, пари и усилия. Конфликтите се решават най -добре чрез отделяне на хората и техните емоции от проблема. Фокусирането върху изграждането на взаимно уважение и разбиране и оценяването на различията позволяват разрешаването на конфликта по единен и кооперативен начин.

4. Фокусирайте се върху решението и превенцията

Един от милионерите, за които съм работил винаги казваше: "Не се фокусирай върху проблема, а върху решението и се погрижи тази издънка да не се повтаря повече". И това е есенцията на всичко. Ако се фокусирате върху проблема, изпращате сигнал, че търсите виновен, изкупителна жертва. Ако се фокусираме върху решението, то всеки може да изложи своите идеи, а човекът от екипа, който е причина за проблема може да изкупи своята вина. И, разбира се, погрижете се това никога да не се повтаря.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес