Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вечно умение: Защо не можете да се отучите как да карате велосипед?

25 юли 2024, 14:33 часа

Обикновено, ако не практикуваме нещо дълго време (например печене на перфектни кексчета или решаване на геометрични задачи), тогава с времето умението се губи. Може да бъде трудно да се заемете със задача, която веднъж е била позната, много нюанси са забравени, а някои дори трябва да учат всичко отначало.

Когато обаче става въпрос за каране на колело или свирене на пиано, нещата са различни. Може в момента да не сте наясно как точно да боравите с предмета, но тялото ви ще направи всичко вместо вас. Не напразно казват: веднъж научиш ли се, ще помниш цял живот.

9 храни за по-добра памет

В нашия мозък има различни видове спомени. И всички те се съхраняват в различни области на мисловния орган. Всеки от нас има различни видове памет - краткосрочна и дългосрочна. Последната от своя страна се дели на два вида памети.

Декларативни спомени. Те имат разновидности – епизодични и семантични. Спомени за това, когато сме ходили на училище, първата ни целувка, името на града, в който живеете, как се вари кафе и т.н. - всичко това е декларативна памет. Вие сте наясно с тези спомени и придобитите знания, които можете да предадете на другите.

Процедурни памети. Това вече е отделна система, която подсилва как трябва да се изпълнява определено умение. Например, за да седнете, трябва да огънете коленете си и да поставите ръцете си на кръста. Ще направите това движение автоматично, дори ако не сте го правили от много години. Карането на колело е същата история.

Едно от най-известните изследвания, показващи индивидуалните системи на паметта, е проведено върху мъж с диагностицирана епилепсия, Хенри Густав Молайсън.

През 50-те години той претърпява операция за отстраняване на част от мозъка му, включително по-голямата част от хипокампуса. След процедурата лекарите открили, че броят на епилептичните пристъпи намалял, но мъжът не успял да създаде нови спомени. Той също не си спомня много епизоди от миналото, които са му се случили преди операцията.

Как да поддържаме бистър ум и добра памет?

Експертите се заинтересуваха от този феномен. Невропсихолозите проведоха серия от тестове, в един от които помолиха Хенри да нарисува петолъчка върху лист хартия, докато го гледа през огледало. След известно време мъжът изпълни тази задача, но не можа да си спомни как точно е нарисувал звездата. Тоест той може да развие нови процедурни спомени, но не и декларативни.

Въз основа на това учените заключиха: Дори при травматично мозъчно увреждане системата за процедурна памет почти никога не се нарушава. Тоест тази система е стабилно фиксирана в мозъка. Това се случва, защото базалните ганглии, структурите, отговорни за обработката на недекларативна памет, са относително защитени в центъра на органа.

За експертите все още не е ясно защо процедурната памет може да е извън контрола на съзнанието. Има само теории, една от които е, че при възрастните може да се образуват по-малко нови нервни клетки в области, където моделите на движение са фиксирани. Следователно вероятността за изтриване на такива спомени е по-малка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес