Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В сезона: Кои гъби са подходящи за сушене, кои за мариноване и кои за готвене

24 октомври 2024, 11:18 часа

Приготвянето на гъби е истинско предизвикателство за всеки готвач. Гъбите могат да бъдат сушени, пържени, мариновани, задушени, пастьоризирани... Вижте за какво можете да използвате конкретни видове гъби.

Гъби за задушаване

За задушаване са подходящи всички видове гъби – пресни, осолени и сушени - след накисване, разбира се. Много популярни са задушените мътеници - чудесна добавка към месото.

Още: Пълнени гъби с шунка и кашкавал, готови за 15 минути

Гъби за пържене

За пържене са подходящи пресни гъби, както и сушени гъби след накисване. Най-добре е да изберете видове, които не са твърди и влажни, като лисички, манатарки. Гъбите се запържват в олио, зехтин, масло, маргарин, с лук и накрая се овкусяват с билките. Шапките на гъби стриди могат да се овалят в галета и да се изпържат цели като котлети.

Гъби за сушене

За сушене са подходящи само пресни, чисти и без признаци на разваляне гъби. Манатарки и смръчкули са най-вкусни. Ако се изсушат добре, те ще запазят своите хранителни стойности и вкус.

Още: Лекар: Това са най-полезните гъби, подмладяват тялото и укрепват стомашно-чревния тракт

Гъби за мариноване

За марината се използват малки цели гъби или само шапките. Повечето ядливи видове ще имат добър вкус в оцет, напр. манатарки, зелеви парички, лисички. Маринованите гъби са добре запазен деликатес, но нямат положителен ефект върху организма ни, така че не прекалявайте с тях.

Гъби за сосове

Гъбеният сос е добавка, която разнообразява вкуса на меса, картофи и паста. Приготвя се на базата на бульон с добавка на брашно, мазнина, подправки и всякакви видове гъби.

Гъби за супа

Почти всички гъби могат да се използват за приготвяне на супа, но най-популярни са манатарките.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес