Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В колко часа трябва да ставате сутринта, за да изглеждате бодри и здрави

06 септември 2024, 12:12 часа

Начинът, по който посрещате и започвате утрото, оказва огромно влияние - положително или отрицателно - върху останалата част от деня ви и върху цялостното ви здраве. Нека заедно с професионалистите разберем в колко часа трябва да ставате, за да изглеждате добре и да сте пълни с бодрост и енергия.

Чучулиги срещу сови

Общоприето е мнението, че "чучулигите" са по-успешни в живота, защото със сравнително ранното ставане в 6 ч. сутринта имат време да свършат много важни за себе си неща. Например да спортуват, да си вземат контрастен душ, да си приготвят подходяща балансирана закуска, да я изядат спокойно, а не на крак, да планират деня и да започнат да го изживяват, ориентирани по графика си, който следват. И дори ако посещението във фитнес студиото при треньора е планирано за вечерта, по-вероятно е то наистина да се случи.

Още: Клуб „5 часа“: Какво се случва с тялото ви, ако станете толкова рано?

Ранобудниците са по-дисциплинирани, а също така обръщат повече внимание на здравето и външния си вид. "Совите" често пъти се успиват, забравят или отменят своите ангажименти, просто защото не могат да си планират правилно времето.

1:0 в полза на чучулигите

Съществува обаче още един много важен физиологичен процес, който не просто поддържа здравето на човека. Ранното ставане е първата и много важна стъпка на биомаркера и има защо това да е така.

Има циркадни ритми, по които живеят хората. Ако се съобразявате с тях, т.е. лягате и ставате във времето, което е подходящо за вас във вашата часова зона, всички други системи на тялото работят нормално. „Всичко останало“ включва: кръвообращението, обновяването на клетките на кожата и вътрешните органи, самопочистването на стомашно-чревния тракт и на тялото като цяло, лимфния поток, когнитивните функции и др.

Още: Как да се преборим с ранното ставане сутрин и киселото настроение

Добър пример за това колко е важно да сме в хармония с тези ритми са хората с дълги бизнес пътувания до други часови зони. Ако го промените леко, часовата разлика е да речем 2-3 часа, може да не усетите нищо или да сте малко по-уморени за няколко дни, или да ви е по-трудно да ставате или да заспивате. Но тези, които сменят часовата зона на 8-12 часа, доста често губят съня си и след това се възстановяват дълго време, включително и под контрола на лекарите.

И така, според циркадния ритъм, организмът се събужда за жизнена дейност в 6 ч. сутринта, независимо дали сте чучулига или сова. Само ви се струва, че спите добре до 11 ч., докато кортизолът ви отдавна е буден и работи на пълни обороти. Все едно сте хвърляли въглища в пещта на парен локомотив в продължение на пет часа, от комина се вие дим, колелата скърцат, а някой е натиснал спирателния кран и не ви позволява да помръднете. Тоест „нашият парен локомотив пътува напред“, а ние спим.

Тялото трябва да изразходва енергията, която му дава хормонът кортизол, като изгори излишъка му. Това може да стане с един добър час функционална или силова тренировка, например. Или с бягане преди закуска, или с бърза разходка в парка. Казано по-просто, всяка физическа активност е добра, най-важното е да останете будни.

Ползите и вредите от ранното събуждане

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес