Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В коя област има най-много общини у нас?

30 май 2024, 11:33 часа
Реклама

Най-много общини в България има разположени в Благоевградска област – 14 на брой. В самата област има многобройни природни и исторически забележителности, някои сред тях са и следните.

Връх Вихрен

Това е най-високият връх в Пирин, който е включен и в 100-те национални туристически обекта. Вихрен е висок 2914 м – втори по височина в България, като на Балканския полуостров е трети след гръцкия връх Митикас, който се намира в прочутата „планина на боговете“ Олимп (пръв на Балканите по височина е отново български връх – Мусала).

Разположен е в северния дял на Пирин. Около Вихрен няма растителност, нито езера и реки – причината е, че е съставен от мраморни скали, а те не задържат водата. Ако човек го погледне от юг, върхът е с форма на четиристенна пирамида. Туристическа изходна точка за изкачване е Банско – оттам може да се стигне по асфалт до хижа „Вихрен“, която е на 16 км, а после следва самото изкачване, което продължава обикновено приблизително 3 часа.

Също в района се намира връх Кутело, който е трети по височина в България със своите 2909 м.

Древният град Хераклея Синтика

Този античен град е търсен много години и едва през 2002 г. бил намерен надпис, от който се изяснило, че неговите руини са разположени до село Рупите. Днес археологическите разкопки на града продължават, като постепенно разкриват неговите красоти и богатства.

Древният тракийски град Синтике е основан в ІV в. и представлявал столица на област Синтика. Македонският цар Филип V го завладял, като в 212 г. пр. Хр. му дал името Хераклея – в чест на Херакъл (Херкулес). Римляните го превземат, построяват голям форум, храмове на римските богове и базилика.

Хераклея Синтика била много богат град, защото се намирала на кръстопът, дори сечала собствени монети. Били развити занаяти като обработване на метали и дърво, каменоделство, керамика. Но през VІ в. станало разрушително земетресение, след което жителите й я напуснали и се заселили в Дезудава – сегашния град Сандански.

Днес Хераклея Синтика също е сред 100-те национални туристически обекта.

Община Благоевград с подарък за децата на 1 юни

Старият квартал „Вароша“

С това доста разпространено възрожденско име е наречен старият квартал на Благоевград, когато градът се е наричал Горна Джумая – а самата „Вароша“ била единствената българска махала в него. Строена е в периода ХVІІ – ХVІІІ век. Днес в Стария квартал се намират школи за изкуства, също ателиета на местни творци. Недалеч се намира Регионален исторически музей – Благоевград, който също е включен в 100-те национални туристически обекта.

Във „Вароша“ е разположена и църквата „Въведение Богородично“. Тя е изградена в 1844 г., а сега има статут на паметник на културата от национално значение.

Мощанската къща също прави впечатление със своята красота и изящество.

Старият квартал „Вароша“ в Благоевград има типичния архитектурен облик на другите квартали с това название в други градове на България. И днес по него може да се съди за цяла една епоха в нашата история.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес