Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В коя държава е традиция да се дъвчат листа от растението кока?

04 октомври 2024, 15:30 часа

Преди няколко години, докато разкопавали руини под къщи в северозападно Перу, археолозите открили следи от сдъвкана кока, както и камъни, съдържащи калций. Такива камъни обикновено се изпичат в огън, докато се образува варовик - той освобождава максимално количество активни химически съставки на коката при дъвчене.

Листата на храста кока съдържат химикали, наречени алкалоиди. В момента най-известният от тях е кокаинът, който се извлича чрез сложен химически процес. Други алкалоиди, открити в листата на коката, намаляват глада и жаждата, подпомагат храносмилането и стабилизират човека в планините, където нивата на кислород са ниски – каквито са Андите.

Жителите в териториите на днешните Перу, Боливия и Колумбия от незапомнени времена дъвчат листата на коката и това им помага да издържат в суровите климатични условия. От древни времена хората тук забелязали лечебните свойства на коката и започнали активно да я използват в традиционната медицина и като тонизиращо средство. По-късно се оказало, че растението има леко наркотично действие и започнали да го употребяват в религиозни ритуали.

Още: Какви огромни ползи ни носят листата от моркови

И днес, ако попаднете в планините на Перу или Боливия, ще ви предложат изсушени листа от кока като средство за борба с височинната болест. Във всяко кафене можете да поръчате чай, приготвен от листа от кока. Такива листа може да си купите на всеки пазар, при това колкото искате - малка чанта или огромен чувал.

В Боливия коката е туристическа атракция. Един от най-често срещаните сувенири са магнитчета с ламинирани листа от кока. Или бонбони кока.

Да, в продължение на хиляди години индианците в региона отглеждали и консумирали листа от кока. И всичко било наред, докато през ХІХ век на немски химици им хрумнало направят от листата на коката бял прах, добре познат на всички като кокаин. Въпреки това, дори тогава не се случила кой знае каква беда.

Проблемите започнали през втората половина на ХХ век, когато сериозни хора се заели в промишлени мащаби с отглеждането на храсти кока, с производството и разпространението на наркотици.

Още: За втора поредна година Колумбия унищожи рекордна площ с кока

По отношение на коката обаче най-лош късмет извадила Колумбия. Тази страна, която има огромен културно-исторически и природен потенциал за развитие на туризма, днес в съзнанието на хората се свързва предимно с коката и нейните производни. Огромната държава (1 142 000 кв. км), половината от чиято територия практически не се контролира от правителството, се превърнала в удобно поле за отглеждане на кока. Сега повече от 50% от храстите кока в света растат в Колумбия. Бизнес-усетът на местните жители ги тласнал да създадат вериги за събиране, производство и разпространение на наркотици – и те наводнили цяла Америка с кокаин. Наркокартелите се превърнали в държави в държавата – между тях и правителството започнали формени войни. В Южна Америка са загинали повече хора в кокаиновите войни от края на ХХ и началото на ХХІ век, отколкото във всички въоръжени конфликти в този континент от началото на ХХ век до наши дни.

Освен това, непрекъснатото отвличане на туристи от наркобосовете, за да бъдат „козове“ в преговорите с правителството, сложило край на туризма за дълги години.

В Колумбия въпреки, че листа от кока не се продават на всеки ъгъл, както в Боливия, можете да ги купите в малките градове и села. Особено в райони, където живеят индианци, за които дъвченето на листа от кока е постоянно ежедневие.

Разликата е само това, че в Боливия всички – мъже и жени, дъвчат листа от кока и пият чай от тях.

Още: Папата пи чай и подъвка листа от кока

В Колумбия дъвченето на листа от кока е изключително мъжко занимание. Към листата се добавя прах от натрошени раковини, защото калцият дава по-голям тонизиращ ефект. С тази комбинация индианците могат да издържат няколко дни без сън и храна.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес