Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кой голям български град се намира квартал „Три чучура“?

07 ноември 2022, 11:00 часа

Знаете ли откъде произхожда името на квартал „Три чучура“ – част от който е считан за най-благоустроеното и хубаво кътче в едни от най-големите ни областни градове и кой е градът, гордеещ се с този квартал? „Три чучура“ е сред предпочитаните квартали в Стара Загора, тъй като централната му част е благоустроена, отлично поддържана и представлява едно от най-красивите кътчета в областния град, а цялостният ремонт на южната част на квартала предстои съвсем скоро.

Произход на името на квартал „Три чучура“

Логично името на този добре поддържан квартал в Стара Загора, разполагащ с всичко необходимо за модерен живот, обучение, пазаруване и забавление, произхожда от наличието на чешма с три чучура в квартала. Строител на чешмата е Банко Василев.

Интересна идея за пътуване? Опитайте Стара Загора!

Името на квартала е ново, като старото име е било свързано с най-високата сграда в квартала. Преди да се нарече „Три чучура“ този добър за живеене квартал в Стара Загора е носел името „Орловото гнездо“. По-възрастните жители на града помнят старото име на квартала и разказват, че е кръстен „Орлово гнездо“ заради най-високата сграда, извисяваща своята гръд в неговата територия.

Квартал „Три чучура“ е сред големите квартали в града, макар да е със скромни размери в сравнение с индустриалните квартали „Изток“ и „Запад“. Заради по-значителната си площ кварталът е условно разделен на три части „Три чучура – север“, „Три чучура- юг“ и  „Три чучура – център“, като централната е благоустроена и считана за най-красива и поддържана в града. Кварталът е граничи с кварталите „Македонски“, „Възраждане“, „Лозенец“, „Казански“ и „Железник“.

Знаете ли какво е старото име на Стара Загора?

Стара Загора – древен град с много имена

Не само кварталите в Стара Загора сменят своите имена. Градът също е бил известен под множество различни имена по време на дългото си съществуване. Стара Загора е вторият по големина град в етнографската област Тракия и един от най-старите български градове, като животът тук е възникнал още през 6–5 хилядолетие пр.н.е., за което свидетелстват неолитни жилища и рудник, сочен за най-стария на континента. Сред първите заселници били траките, кръстили мястото Берое. Стара Загора е носела различни имена през вековете, които се сменяли с всеки нов народ или владетел. По време на Римската империя императорът благоустроява града и го кръщава на своето име – Улпия Августа Траяна, а по време на византийското господство градът носи за кратко името на византийската императрица Ирина – Иринополис. От момента, в който градът става част от България, местното население го нарича Боруй, с което име е известен до падането му под Византийска власт, когато е прекръстен на Верея. Съвременното си име, макар не на български език, а на турски език, градът получава по време на Османското владичество – Ески Загра или в превод от турски език Стара Загора. Стара вероятно защото градът е древен, а Загора най-вероятно заради областта областта Загора.

Не следва да ни учудва, че градовете и кварталите им сменят през вековете и годините своите имена. Това е нормална част от историята и развитието на всеки един български град.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес