Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Амстердам можете да се наспите най-добре, в Сао Пауло - въобще

12 май 2021, 16:23 часа

Може да звучи странно да планирате вашата почивка след пандемията в зависимост от съня. Но получаването на качествен сън от минимум 7 часа на нощ е доказано, че е един от най-добрите начини да бъдете по-щастливи и по-здрави. След една година стрес и безпокойство, кой би казал „не“ на малко повече от тези две неща?

В Седмицата на осведомеността за психичното здраве, Евронюз предлага най-добрите места за изключване от всичко и просто… за спане.

В скорошно проучване, проведено от VAAY, големите градове по света бяха оценени по това колко дълго жителите спят средно и колко често не се наспиват. Резултатите са измерени спрямо други важни фактори, като психично здраве и среден прием на кофеин.

Фин Хансел, съосновател на VAAY, обяснява: „С това проучване ние реално искахме да стигнем до същността на това, което ни държи будни през нощта, и дали то се променя в зависимост от това къде живеем. Това, което става ясно от нашето изследване, е, че често не само един, а много фактори - екологични, социални и политически - допринасят за условията за сън в града“.

Какво ви трябва, за да се наспите добре?

Общ показател за градовете, които класирани високо, са отличните резултати както в психическото, така и във физическото благосъстояние, като Амстердам постоянно е на първите места в класацията за цялостното здраве, въпреки въздействието на пандемията върху нивата на тревожност.

Друго интересно откритие е положителното въздействие на баланса между професионалния и личния живот. Средно страните, които съобщават, че жителите им прекарват по-малко време в работа извън определените часове и по-малко време за пътуване до работа, са сред страните с най-добро качество на съня. Дрезден е с най-малкото време за работа след определените работни часове и пътуване до работа и е на седмо място като цяло.

Къде по света хората имат най-добър сън?

В краткия списък от 75 града местата, които са постигнали най-добри резултати по отношение на качеството на съня, са:

1. Амстердам

Холандската столица се представя най-добре по отношение на моделите на сън на жителите. Може би това е заради чистият въздух, който получавате при колоездене, или може би заради малко по-малко чистият въздух в известните ѝ кафенета.

2. Оукланд

Разпръснат над вулканични хълмове и притиснат между пристанища близнаци, Оукланд е перфектна част от красотата на Нова Зеландия. Може би тези красиви околности са част от причината жителите на Оукланд да спят толкова спокойно.

3. Глазгоу

Дом на редица културни институции, включително Шотландската опера и Националния театър на Шотландия, Глазгоу постига високи резултати в работата и финансовата сигурност. Това се възприема като причина местните да спят по-добре през нощта.

Кои са най-лошите градове за спане?

1. Сао Пауло

За съжаление Сао Пауло в Бразилия е един от най-замърсените градове в света. Населението има и лоши резултати по отношение на психическото и физическото здраве.

2. Токио

Един от най-населените градове в света с едно от най-старите населения в света, Токио постига ниски резултати поради честотата на хронична болка, силно засягаща качеството на съня на жителите му.

3. Лос Анджелис

Меката на знаменитостите в САЩ е с поредния нисък резултат. Лошото качество на съня е свързано с репутацията му на много необходимо време за дълги пътувания до работа и преуморени служители.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес