Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Защо повечето хора са десничари, а не левичари

04 октомври 2024, 15:22 часа

Любопитно е, че повечето хора са десничари, но случайно ли е или е следствие от естествения подбор?

Като цяло дясното се свързва с умения, компетентност и коректност, докато лявото е натоварено с негативни конотации.

Още: Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

Всъщност левичарството, според RAE, е синоним на зло, зловещо, перверзно или заплашително, съображение, което присъства от древни времена.

Без да продължаваме по-нататък, в ранните християнски изображения на Страшния съд праведните са поставени отдясно на Бог Отец, докато вечно прокълнатите са поставени отляво.

Подобни оценки се срещат в източните култури, а в ислямския свят лявата ръка е запазена за есхатологични функции.

Във всеки случай странното е културно инкорпорирало негативна стигма, асоциирайки се с „подозрителни странности“ и маргинализирайки своите носители.

Каква е причината за тази различна оценка?

Интуитивното обяснение е, че най-честото нещо, статистически, е да имате повече умения в дясната ръка, отколкото в лявата.

Въпреки че има различия между различните народи (Китай: <5% левичари, Запад: 10-12%), боравенето с дясна ръка винаги е мнозинството.

Въпреки това, това, което е често, не трябва да бъде най-доброто в адаптивно отношение и може да се подчини на случайни непредвидени обстоятелства.

Тогава защо сме предимно десничари? Какво биологично стои в основата на това явление?

Първа хипотеза: генетична природа, свързана с пола

Известно е, че левичарите имат малко по-малка вероятност да оцелеят до напреднала възраст и техният процент е по-висок при мъжете, поради което се свързва с нивата на тестостерон.

Левичарството се установява около пубертета и по-често се свързва с имунни заболявания, мигрена и когнитивни разстройства по време на ученето и съзряването.

Левичарството генетично кодирано ли е в половите хромозоми?

На Y хромозомата, разбира се, не, тъй като има жени левичари. И така, този предполагаем ген ще бъде ли разположен в X хромозомата?

В този случай мъжкото хемизиготно състояние (XY) би направило такива фенотипове по-чести, ако беше рецесивен характер.

Това предложение обаче също не би било задоволително, тъй като не обяснява защо състоянието на лявата ръка е по-често при близнаци, недоносени новородени и лица, които са претърпели фетален стрес или хипоксични състояния.

Всъщност такива обстоятелства също причиняват преобладаване на левичарството при шимпанзетата, нашите най-близки живи роднини.

Втора хипотеза: предполагаемото адаптивно предимство на десничарите

Въпреки че и двете ръце могат потенциално да развият еднаква сила и сръчност, реалността е, че не го правят.

Тази морфологична асиметрия може да свидетелства за вътрешни анатомични процеси, които претърпяват различно развитие от двете страни на тялото.

Първите ембрионални стадии на бозайниците отговарят на развитието на органи и системи с ясна двустранна симетрия. Въпреки това храносмилателната система проявява много рано асиметрия в разположението на своите органи.

Те се появяват и в диференциалната конфигурация на белите дробове (два лоба вляво срещу три вдясно).

По същия начин първичният кръвоносен съд се извива, извива, отделя и расте диференциално, генерирайки по-голямо развитие на лявата аортна дъга (при бозайниците, тъй като при птиците дясната е доминираща).

Резултатът е, че жизненоважният орган par excellence, сърцето, е изместен към левия хемиторакс, както и аортата.

Нека помислим върху този факт. Като се има предвид, че всяко потенциално нараняване ще бъде по-опасно в гръдния кош, отколкото в корема, и по-опасно в левия хемиторакс, отколкото в десния, хората винаги са били склонни да защитават тази област.

Стоенето увеличава излагането и уязвимостта на гръдния ни кош. Това би ни накарало да мислим, че състоянието на дясната ръка е потенциално по-„адаптивно“, тъй като предполага по-висок процент на оцеляване.

Армии от различни култури са разработили щитове, които, носени с лявата ръка, защитават хемиторакса от тази страна на тялото.

С това те оставят дясната ръка свободна за атака. Сега в еволюционната биология трябва да се вземе предвид, че в определени характеристики има селекция, която е обратно пропорционална на честотата.

С други думи, левичарите имат предимства, когато става въпрос за индивидуална битка в свят на дясна ръка.

Тази причина обаче е изключена, тъй като интегрирането на левичари в затворени военни формирования води до повече проблеми с координацията с десничарите, отколкото индивидуални предимства.

Освен това, това обяснение не засяга жените, които не са участвали масово във военни формирования.

За да се опитаме да проверим тази хипотеза, ще трябва да знаем дали първите прояви на левичарството са предшествали сравнително скорошната поява на щитове и мечове.

Това наистина е така, тъй като настоящите популации на ловци-събирачи, с начин на живот, подобен на този от палеолита и които не използват щитове, също са предимно десничари.

Имаме ранни оценки за състоянието на лявата ръка в аржентинската Куева де лас Манос, чиито най-стари мотиви са датирани от осмото хилядолетие пр.н.е.

В него 829-те отрицателни отпечатъка на лявата ръка срещу само 31 десни ни казват, че обитателите му са били предимно десничари.

Ръцете, отпечатани с подобна техника в испански, френски и италиански пещери, отразяват подобно състояние в по-старите европейски популации: случаят с 57-те отпечатани леви ръце от пещерата Малтравиесо в Касерес (вероятно от неандерталци поради тяхната хронология, оценени на повече от 64 000 години) или 275 от пещерата Кастило в Сантандер, повечето от които са жени.

Друг начин да се разбере лявата или дясната природа на примитивните популации би бил анализът на страничността в белези и драскотини, направени с каменни инструменти върху костите на тяхната плячка или върху собствените им зъби.

В популацията на Sima de los Huesos от Атапуерка, която е на повече от 450 000 години, беше открито, че Homo heidelbergensis вече са преобладаващо десничари.

Още: Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Други по-стари видове в нашата еволюционна линия показват доказателства за доминиране на дясната ръка в техните мозъчни отливки.

Следователно според горното причината за преобладаването на състоянието на дясната ръка не е окончателно ясна.

Във всеки случай и като се има предвид, че продължителността на живота на левичарите е малко по-ниска от тази на общото население, може да се счита, че това състояние продължава да води до „лош късмет“.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес