Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени обясниха какво усеща човек, когато умира

17 юни 2023, 16:44 часа

Експертите отдавна се занимават със загадъчния феномен на чувството за предстояща смърт - тревожно усещане, което изпитват хората, които вярват, че смъртта им е неизбежна. Макар че това завладяващо чувство е силно субективно и варира при различните хора, изследователи от различни дисциплини са хвърлили светлина върху основните причини за него и потенциалните психологически и физиологични механизми.

Усещането за предстояща смърт често се проявява като непреодолимо чувство за обреченост, дълбока интуиция, че животът на човека бързо наближава своя край. Според експерти по психология това усещане може да се дължи на множество фактори, включително тревожни разстройства, хронични заболявания или травматични преживявания. Лицата с тежка тревожност могат постоянно да очакват предстояща катастрофа, което води до постоянен страх от смъртта. По същия начин хората, които се борят с хронични заболявания, могат да изпитват повишено съзнание за своята смъртност, което засилва усещането за предстояща смърт.

Как да разпознаеш паник атаката и да я преодолееш?

Психолозите предполагат, че това тревожно усещане може да се дължи и на опитите на подсъзнанието да предупреди хората за потенциални опасности или животозастрашаващи ситуации. Това може да е механизъм за оцеляване, който се корени в еволюционното ни минало и ни подтиква да останем бдителни и да вземем необходимите предпазни мерки. Тази теория се съгласува с разказите на хора, които едва са избегнали животозастрашаващи инциденти, което предполага, че усещането за предстояща смърт може да служи като вътрешна предупредителна система.

Освен това са проучени физиологични обяснения, за да се разбере по-добре този сложен феномен. Реакцията на организма на стрес, предизвикана от отделянето на хормони като адреналин и кортизол, може да допринесе за засилване на усещането за предстояща гибел. Тези физиологични реакции често съпътстват тревожните или паническите разстройства, като засилват усещането за предстояща смърт. Освен това някои медицински състояния или странични ефекти на лекарства могат да предизвикат подобни усещания, което допълнително подчертава взаимодействието между физическите и психологическите фактори.

Експертите също така признават, че културните и обществените влияния играят значителна роля при формирането на възприятието за смъртта. Културните вярвания, религиозните учения и личният опит със загубата могат да допринесат за интерпретацията на усещането за предстояща смърт от страна на индивида. Освен това широко разпространеното представяне на смъртта в различни форми на медиите, като филми или литература, може да повлияе и да засили тези емоции.

Учени разкриха какво чувства човек, когато умира

Въпреки че усещането за предстояща смърт може да бъде мъчително и изтощително, съществуват терапевтични интервенции, които могат да облекчат въздействието му. Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) и други форми на психотерапия могат да помогнат на хората да идентифицират и оспорят негативните мисловни модели, като намалят тревожността и осигурят стратегии за справяне. Освен това практиките за осъзнатост и техниките за релаксация могат да помогнат за овладяване на силните емоции, свързани с това усещане.

Усещането за предстояща смърт остава сложно и многостранно преживяване. Психолози, лекари и изследователи продължават да проучват произхода и проявите му, като отчитат взаимосвързаността на психологическите и физиологичните фактори. Като разбират тези основни механизми, експертите се стремят да осигурят подкрепа и ефективни интервенции за хората, които се борят с това мъчително усещане, като им помогнат да се ориентират в емоциите си и да намерят утеха в лицето на смъртта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес