Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учен обясни дали има връзка между кофеина и тревожността

24 юли 2023, 09:32 часа

В днешния забързан свят тревожността се е превърнала в широко разпространен проблем, който засяга милиони хора по света. Въпреки че различни фактори допринасят за тревожността, един от тях, който често остава незабелязан, е консумацията на кофеин. Кофеинът, който се съдържа в кафето, чая, енергийните напитки и някои лекарства, е стимулант, който може да има както положителни, така и отрицателни ефекти върху човешкия организъм. Докато някои хора се радват на способността му да повишава бдителността и продуктивността, други могат да изпитат повишени нива на тревожност, когато го консумират редовно.

Връзката между тревожността и кофеина се крие в начина, по който кофеинът взаимодейства с централната нервна система. Когато се приема, кофеинът блокира аденозиновите рецептори, които са отговорни за насърчаване на релаксацията и сънливостта. Това действие води до повишена нервна активност и освобождаване на адреналин, което води до прилив на енергия и повишена бдителност. За някои хора, особено за тези с тревожни разстройства или чувствителна нервна система, този внезапен прилив на енергия може да бъде непосилен и да предизвика симптоми на тревожност.

Освен това консумацията на кофеин може да наруши режима на съня, което да изостри проблемите, свързани с тревожността. Лошото качество на съня или безсънието често вървят ръка за ръка с тревожността, а стимулиращият ефект на кофеина може да затрудни заспиването. Лишаването от сън, от своя страна, може да доведе до повишена тревожност, създавайки цикъл, който затвърждава проблема.

Освен това хората, склонни към тревожност, могат да изпитат физически симптоми като сърцебиене, треперене и безпокойство след консумация на кофеин. Тези физиологични реакции могат да имитират симптомите на тревожност, което кара хората погрешно да смятат, че преживяват епизод на тревожност, докато в действителност това може да е реакция на приема на кофеин.

Учени откриха неочаквани ползи от кофеина

Индивидуалните реакции към кофеина варират в широки граници и не всеки ще изпита тревожност в резултат на консумацията му. Някои хора могат да открият, че умереният прием на кофеин подобрява настроението и умствения им фокус без неблагоприятни ефекти. Въпреки това за тези, които са чувствителни към ефектите му или вече имат проблеми, свързани с тревожността, е изключително важно да внимават за приема на кофеин.

Намаляването или премахването на консумацията на кофеин може да бъде полезна стъпка за хората, които искат да се справят по-добре с тревожността. Постепенното намаляване на приема на кофеин може да помогне да се избегнат симптомите на отнемане, които могат да включват главоболие, раздразнителност и умора. Вместо да разчитат на кофеина, за да останат бдителни, хората могат да проучат други стратегии за повишаване на енергията и справяне със стреса, като например редовни физически упражнения, практики за осъзнатост и балансирана диета.

Макар че кофеинът може да осигури временно повишаване на енергията и да повиши вниманието на много хора, той може също така да изостри симптомите на тревожност при други, особено при тези, които вече са склонни към тревожност. Осъзнаването на индивидуалната чувствителност и намирането на правилния баланс по отношение на консумацията на кофеин може да изиграе значителна роля в овладяването на тревожността и насърчаването на цялостното благополучие. Ако симптомите на тревожност продължават или пречат на ежедневието, винаги се препоръчва да се потърси професионална помощ и насоки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес