Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тънкости, с които всяка гозба ще стане вкуснотия

11 януари 2022, 11:45 часа

За да сготвите всички ястия вкусни, има тънкости, които трябва да спазите и обикновено не се пишат в рецептите. В следващите редове ще споделим част от тях, за да сте още по-добри в кухнята.

1.   Когато правите маслен крем, е възможно да се пресече – не е повод да се ядосвате. Върнете го на загрятия котлон и продължете да го разбивате.

2.   За да са пухкави белтъците можете да натриете леко оцет във вътрешността на купата. За още по-голям захарта се добавя на тънка струйка.

3.   Избирайте брашна, които нямат добавки. По този начин ще приготвяте всеки път домашно приготвен здравословен хляб. Правилото е да смесите обикновени брашна и малко глутен в съотношение 1:2, за да набухне хлябът. Например, царевичното брашно не е подходящо за приготвяне на качамак, но е чудесно за домашен хляб. За допълнителен вкус добавете орехи, мащерка, билки сушени зеленчуци, малко сушени домати. За да сте сигурни, че има достатъчно фибри – добавете и една супена лъжици овесени или пшенични трици.

4.   При желатина не го разтопявайте до кипене, защото така ще загубите спояващите му свойства.

5.   За да избегнете потъването на ядките и плодовете в кексовете и печивата, то ги оваляйте в брашно, преди да ги сложите.

6.   Пресните шушулки от фасула и боба също са вкусни. За да ги приготвите, ги почистете от края и след това ги сварете за малко, за да станат още по-хрупкави. Когато се правят на яхния се запържват и е хубаво да се готвят за кратко, за да не станат прекалено меки, разкашкани и безцветни. Можете да добавите и копър за добър вкус.

7.   Ако искате да приготвите нещо с белени бадеми, то можете да си спестите мъките по беленето. Кипнете ги за малко във вода и след това ще видите колко лесно се обелват.

8.   Не месете твърде дълго тестото, защото глутенът се активира. По този начин то става твърдо и еластично.

9.   Месото се реже напречно на влакната. Ако го режете по дължината, то става твърдо и жилаво. Начинаещите кулинари не го знаят и често се чудят защо не им се получава. Това важи най-вече за телешко и овнешко месо, но също така можете да го приложите и при останалите видове. Със сигурност ще се изненадате от резултата.

10. При зелените салати е добре да се накъсват, а не да се режат с нож. Овкусяването став  преди да ги консумирате, защото в противен случай ще загубят свежия си вид. Добър резултата можете да постигнете и като ги изсушите напълно, а за това си има специални уреди.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес