Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да миете яйцата преди варене?

21 август 2021, 19:02 часа
Реклама

Много домакини си задават въпроса струва ли да отделят време за измиване на яйцата преди варене. В края на краищата бактериите по черупките им така или иначе ще загинат по време на термичната обработка.

Всъщност не всички храни трябва да се мият преди готвене.

Например, измиването на месото и рибата съдейства единствено за разнасянето на патогенни бактерии из кухнята чрез пръските на водата.

Достатъчни са няколко невидими капчици върху кухненския плод, за да започне размножаването на патогените листерия и салмонела.

ТРИК, С КОЙТО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ЯЙЦАТА СА ГОДНИ

Замърсените черупки могат да причинят салмонелоза. Тази бактерия живее в червата на домашни птици и чрез изпражненията им се озовава върху черупката на яйцата. Жизнеността на салмонелата е много висока - тя не умира нито в сухи изпражнения, нито при ниски температури, категорични са експертите.

Да, пилешките яйца, купени от магазина, изглеждат чисти - това е изискването за качество, на което те трябва да отговарят.

На практика яйцата не се мият в птицефермите, тъй като използването на детергенти намалява почти наполовина допустимия им срок на годност. Но след това при опаковането им те се почистват.

Оказва се, че измитите пилешки яйца могат да се съхраняват не повече от 12 дни. Докато непочистените може безопасно да се съхраняват в хладилник до 90 дни.

Следователно е по-добре да не мием яйцата, за да не намалим срока им на съхранение.

Но за да избегнете риска от салмонелоза в никакъв случай не варете яйца, чиято цялост на черупката е нарушена.

Опасността от суровите яйца е, че те могат да замърсят други храни в хладилника.

Следователно дори и да са в опаковки, трябва да ги съхранявате далече от зеленчуци и плодове. Също така почиствайте старателно всяка повърхност у дома, с която яйцата са имали контакт.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес