Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да изключвам бойлера при къпане?

22 юли 2024, 09:22 часа

Трябва ли да изключвам бойлера при къпане е въпрос, на който не може да се даде еднозначен, категоричен отговор с „да“ или „не“, защото това зависи от редица фактори – от вида на бойлера, изправността му, електрическата мрежа, възрастта му до ползвателя на мокрото помещение.

Трябва ли да изключвам бойлера при къпане – какво казват експертите и производителите на уредите?

Въпреки че много потребители изключват бойлера, преди да вземат душ, тъй като  опасенията им са свързани с риск от токов удар, производителите на бойлери ни успокояват, че тези уреди са напълно безопасни, съвременните модели имат множество защити, зазимени са и при правилни монтаж и експлоатация не пораждат риск, когато се къпем на включен уред.

Те подчертават, че всички страшни истории за гръмнал бойлер или фатален случай, свързан с токов уред по време на къпане, по-скоро се отнасят за много стари уреди, неправилно монтирани, амортизирани и неизправни, за проблеми с инсталацията в дома и са изключения, породени от всичко това.

Разберете от какво може да гръмне бойлерът

Правилно заземеният уред намалява риска от токов удар в случай на утечка. Някои видове прекъсвачи са предназначени да предпазват електрическите вериги от късо съединение. Това предотвратява претоварването на веригата и причиняването и на пожар.

Можем ли обаче да сме сигурни, че уредът ни е изправен, че нямаме проблем с инсталацията и че техникът, който го е монтирал, разбира от работата си? Ако имате колебания по тези въпроси и изпитване обективни съмнения, а не просто сте параноични по темата, може да изключите бойлера от копчето му или от външния ключ, ако има такъв, щом това ще ви накара да с чувствате по-спокойни. Взимането на душ е момент на релакс и отмиване на умората.

Ако го правите под стрес и  в непрекъснат страх, очаквайки всеки момент нещо фатално да се случи, няма да се чувствате нито освежени, нито спокойни след къпането. В крайна сметка изключването на уреда отнема секунди и ако от това зависи благополучието и спокойствието ви, направете го, въпреки че експертите отговарят отрицателно на въпроса „Трябва ли да изключвам бойлера при къпане?“

Трябва ли да изключвам бойлера при къпане – кога не е допустимо да го правим?

В забързания свят често се нуждаем от малко гореща вода сега и веднага или живеем сами и големият бойлер е разхищение, което не можем да си позволим. За тези случаи има т.нар. проточни бойлери, през които водата влиза студена, минава през него, където е нагрята, и излиза топла на мига. Този тип боойлери загряват водата в реално време – в момента, в който се къпем, поради което изключването им е практически невъзможно.

Възможно ли е да гръмне изключен бойлер?

Как да редуцирате риска от токов удар при използване на ел. уреди в мокрите помещения?

За да сте спокойни и уверени, без притеснения и колебания, когато влизате в банята, важно е да предприемете мерки, които ще гарантират безопасността на бойлера ви. Сред тези мерки са:

- Използване единствено на бойлери и други електро уреди, предназначени за мокри помещения, които са  сертифицирани по стандартите за безопасност.

- Закупуване единствено на оригинални електрически уреди и бойлери от официален вносител, търговец, а не втора ръка от частно лице.

- Използване на само оригинални части при ремонт на уреда, като същият следва да се извърши в квалифициран сервиз.

- Монтаж, извършен от фирма с доказани професионалисти, а не от частно лице, открито случайно по обяви.

- Използване в мокрите помещения единствено на уреди, които са предназначени за мокри помещения.

- Закупуване на бойлери от доказали се брандове, изработени от висококачествени материали, аспекти на дизайна и конструкцията, които вземат предвид безопасността и защитата срещу токов удар.

- Незабавно преустановяване на употребата на уред с видима или ясна повреда. Ако чувате странни шумове, виждате или усещате теч, преустановете употребата на бойлера до занасянето му в оторизиран сервиз.

- Загасяне на бойлера, когато мокрото помещение се използва от деца или хора, които не биха били в състояние да преценят опасността.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес