Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са храни, които свалят ударно холестерола!

27 октомври 2024, 19:00 часа

Някои храни помагат за намаляване на холестерола в кръвта. Причината е,че са богати на биоактивни фибри и съединения с антиокислителни и хиполипемиращи свойства.

Д-р Карла Леал разяснява тук тези процеси. https://www.tuasaude.com/alimentos-para-baixar-colesterol/

Основните храни, които помагат да се намали степента на вредния холестерол, са следните.

Още: Здравен съвет за деня, 26 октомври: Лекар: Яжте го всеки ден, този плод сваля лошия холестерол и вдига добрия

1. Какао

Какаото съдържа флавоноиди, които намаляват окисляването на мастните клетки и подобряват притока на кръв. Те предотвратяват образуването на атеромни плаки, съответно предпазват от атеросклероза, инфаркт и високо кръвно.

Какаото може да се консумира и чрез поглъщане на 40 грама тъмен шоколад на ден, в който трябва да има поне 70% какао.

2. Овес

Още: Лекар: Само 1 лъжица от това веднага сваля кръвната захар, кръвното и холестерола, здравен съвет за деня, 25 октомври

Тъй като са богати на бета-глюкани - вид разтворими фибри, овесените ядки намаляват абсорбцията на мазнините в червата. Полезни са срещу рискове за инфаркт, атеросклероза и инсулт. Препоръчителното количество е 2 супени лъжици на ден, добавени към плодови сокове, кисело мляко, каши.

3. Домати

Доматът е зеленчук, който помага за понижаване на холестерола, тъй като е богат на витамин С, ликопен и каротиноиди. Тези вещества имат антиоксидантно действие, предотвратяват окисляването на мастните клетки и намаляват образуването на холестерол.

Доматите се консумират сурови, варени, в сокове, сосове, желателно със семената и люспите, за да се използват всичките им полезни свойства.

Още: Кардиолог: Лошата страна на добрия холестерол - какви трябва да са стойностите му

4. Черен боб

Черният боб е богат на разтворими фибри, които се свързват с холестерола в храносмилателната система и го изхвърлят от организма, преди да навлезе в кръвообръщението.

5. Зехтин

Тъй като изобилства с полифеноли, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини с антиоксидантно действие, зехтинът ще помогне за понижаване на вредния холестерол LDL в кръвта и ще увеличи полезните нива на холестерола HDL. Препоръчителното количество за получаване на всички предимства на зехтина е 1 до 4 супени лъжици на ден.

6. Зеле

Зелето изобилства с влакна, които се свързват с холестерола в червата, стимулират неговото елиминиране през изпражненията и намалява концентрацията му в организма.

7. Кашу

Достатъчно наситени с антиокислителни мазнини, ядките кашу понижават вредния холестерол LDL в кръвта и повишават добрия холестерол HDL. Кашуто също е богато на фибри, които намаляват холестерола и триглицеридите в червата, редуцират концентрацията им в организма и така помагат против инфаркт и атеросклероза.

Как да консумираме: за да се получат ползите от кашуто, препоръчително е да консумирате 30 до 40 г ядки на ден - за предпочитане без добавки като захар, мазнини и сол. 

8. Ябълки

Тези плодове понижават холестерола, понеже са наситени с пектин - вид фибри, които намаляват абсорбцията на мазнини и така помагат за профилактика на инфаркт, атеросклероза или инсулт. Съдържат флавоноиди и каротиноиди, биоактивни съединения с антиоксидантно действие, които предотвратяват окисляването на мастните клетки, помагайки за балансиране на вредния холестерол в кръвта.

9. Куркума

Тъй като съдържа куркумин, деметоксикумин и бисдеметоксикумин - биоактивни съединения с антиокислително действие, куркумата понижава холестерола и триглицеридите в кръвта; така предпазва от инфаркт, сърдечна недостатъчност и атеросклероза.

10. Зелен боб

Това е хранителен продукт, който съдържа влакнести фибри, намаляващи абсорбцията на вредните мазнини в червата. Това води до редуциране на концентрацията на холестерола в организма.

11. Гуава

Понеже е наситена с антиокислителни вещества като витамин С и витамин А, гуавата е подходяща храна за понижаване на холестерола, защото помага да се избегне окисляването на мастните клетки. В допълнение, тя изобилства с фибри, които улесняват елиминирането на холестерола чрез изпражненията, намалявайки концентрацията му в кръвта.

12. Сьомга

Сьомгата е богата на мастните киселини омега-3, омега-6 и омега-9, които помагат да се регулират холестеролът и триглицеридите. В допълнение, омега-3 повишава степента на полезния или, както още го наричат, „добрия“ холестерол HDL в кръвта.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес