Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това издава, че ябълките са пълни с пестициди

03 октомври 2024, 19:19 часа

За да могат плодовете, включително и ябълките, да издържат по-дълго през зимата, те се третират с парафин, който се получава при преработка на масло. Проблемът с тази съставка е, че трудно се обработва, дори черният дроб не е в състояние да разтвори тази лепкава маса. Парафинът най-често се използва за ябълки, така че е много важно да се научите как да избирате най-добрите екземпляри и да минимизирате вредното въздействие на тази съставка.

Ето на какво трябва да обърнете внимание при покупка - това издава, че плодовете са пълни с пестициди.

Признаци, които издават, че ябълките са пълни с пестициди  

Една ябълка вече е развалена, ако по повърхността й се виждат гнили, тъмнокафяви петна, които са много меки на допир. Незначителните петна или обезцветената кора не означават, че ябълката е третирана, а по-скоро естествена характеристика на зрелия плод.

Само опитните градинари пръскат ябълките и крушите с това през октомври 

Внимателно избършете мястото, където е съмнителното петно ​​и се уверете, че наистина е гниене, а не мръсотия. Следите от удар могат да бъдат малки и плитки, така че няма да е проблем да ги премахнете с нож. Но ако върху ябълката има голяма вдлъбнатина или по-голяма мека повърхност, тогава тя най-вероятно е гнила и не само на повърхността.

Обърнете внимание на цвета. Прекалено яркият цвят на ябълката е предупредителен знак, точно толкова, колкото и когато е „перфектно“ еднороден. Всичко това показва, че плодът е бил подложен на третиране с химикали. Затова е най-добре да изберете плодове, които не са прекалено ярки, които всъщност са по-малко привлекателни за окото, но изглеждат по-естествени.

Разгледайте кората на плода. Тя трябва да е не само твърда, но и суха и не трябва да е лепкава. Това е индикация, че плодът не е третиран с восък или парафин. Има няколко прости начина за премахване на парафин. Най-логичното нещо, което трябва да направите, е да премахнете кората.

Второ, можете да поставите плодовете в съд, да ги залеете с вода и да ги оставите да престоят един час. По този начин вредните вещества ще се разтворят на повърхността. И накрая, можете да навлажнете салфетка с ябълков оцет или лимонов сок и да избършете плодовете с нея. 

Ябълки или круши - кой плод е по-здравословен

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес