Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 4 здравословни напитки за октомври

07 октомври 2024, 09:30 часа

Преходът от топли към студени сезони, особено внезапният, може да отслаби организма, което го прави по-уязвим към инфекции.

Ето кои четири напитки могат да бъдат наречени реално есенни. Те определено трябва да бъдат добавени към вашата диета през октомври.

 

Още: Билкови чайове, които потискат желанието за цигари

Топла билкова или чаена напитка с подправки

Билките през есента са топ. Джинджифилът, канелата и карамфилът работят най-добре. Пикантната и ароматна комбинация дава затоплящ ефект, толкова полезен през хладния сезон. Джинджифилът съдържа алкалоида гингерол, който въздейства на топлинните рецептори на езика, влияейки върху термогенезата. При приготвянето на тази напитка е по-добре да използвате пресен корен от джинджифил, но е възможно и джинджифил на прах. Можете да пиете напитката през целия ден през целия есенно-зимен сезон. Но е важно да запомните противопоказанията за джинджифила.

 

Чай с лимон и пресни плодове

Още: Ще се изненадате от ефекта: Ето как да приготвяте правилно шипки

Лимонът в комбинация с морски зърнастец, касис, червени боровинки, калина, череши или малини (както пресни, така и замразени), както и малко количество мед, добавен към чая, ще засили затоплящия ефект, ще обогати храненето ни и ще помогне на тялото да се отпусне.

Тази напитка има богата палитра от витамини и минерали: А, С, Е, група В, К, бета-каротин и др. Добре е да замените обичайното си кафе или класически чай с тази напитка.

 

Плодово безалкохолно греяно вино

Още: Кой чай успокоява най-много кашлица

Напитка, приготвена на базата на сок от плодове или горски плодове, както и от пресни или сушени плодове и плодове (ябълки, круши, сушени кайсии, сини сливи, дюля) с добавка на канела, карамфил, звездовиден анасон, портокалова или лимонова кора, кардамон и стафиди.

Напитката се препоръчва за употреба не повече от 1-2 порции на ден. Хората, които са склонни към алергични реакции или имат възпалителни заболявания на стомаха и червата, трябва да пият с повишено внимание.

 

Напитки за детоксикация от плодове и зеленчуци

Въпреки че такава напитка няма да ви стопли в студена есенна вечер, тя ще даде добър прочистващ ефект и ще помогне на тялото плавно да се адаптира от лятна диета към есенна.

Най-ефективни за детоксикация са зелените смутита и сокове, които включват пресни есенни плодове, зеленчуци и билки: краставица, целина, ябълка, круша, киви, магданоз, копър, копър, босилек и спанак. Такива комплексни напитки съдържат богат набор от витамини, минерали, ензими, фибри и фитокомпоненти, които бързо навлизат в клетките и започват процеса на пречистване.

Също така, детокс напитки могат да бъдат приготвени на базата на пулп от диня, пъпеш, краставица, цвекло, моркови в комбинация с други плодове - като плодови и зеленчукови сокове (за предпочитане с малко разреждане с вода). Тези видове напитки спомагат за подобряване на движението на лимфата, влияят върху хемопоетичната система, подобряват чревната подвижност и укрепват имунната система. Детокс напитките могат да бъдат включени в диетата редовно (например 2-3 пъти седмично). Ако искате да получите по-изразен ефект, можете да пиете детокс напитките на цикъл, от 1 до 7 дни, веднъж на една до две седмици, но само след предварителна консултация със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес