Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 храни, които най-много запичат

15 юли 2024, 12:12 часа

Лятото може да ни поднесе много изненади, като те са свързани не само с нови дестинации, вълнуващи приключения и преживявания, но и здравословни проблеми, най-чести сред които са гъбичните инфекции, стомашно-чревните неразположения и слънчевото изгаряне.

И докато част от дамите трескаво търсят информация как да подобрят храносмилателните процеси, да се справят с газовете и да си осигурят редовно изхождане, за да не се притесняват от подутия корем на плажа, други, страдащи от стомашни неразположения, причинени от консумация на неправилно съхранявана храна, прекаляване със слънцето или просто промяна в начина на хранене, обусловена от новото място, търсят информация за храни, които запичат.

Когато обсъждаме храните, които могат да облекчат разстроения стомах, следва да се има предвид, че ако симптомите се дължат на бактериално заболяване, натравяне с развалена храна или слънчасване, то това са сериозни състояния, изискващи лекарска намеса. Тези храни запичат, но няма да решат проблема, ако се касае за проблем със здравето.

Тези храни помагат при запек

Винаги е добре първо да се извърши лекарска консултация, а след това да се приемат лекарства и да се разчита на храни, които запичат, особено ако се касае за диария при малки деца, които лесно се обезводняват, а това е сериозно усложнение, при което ненавременната реакция и закъснялото търсене на лекарска помощ са опасни.

Тези храни запичат и се грижат за стомаха

Ако причините за диарията не са опасни и не изискват лечение, може да си помогнете чрез увеличаване на приема на храни, които запичат, за сметка на тези, които често водят до диария, предизвиквайки усилени движения на червата. Консумацията на определени храни със сигурност може да облекчи състоянието, а на други като млечни храни и пикантни – да го усложни.

Сред 10-те храни, които се препоръчват при диария, са:

-          Препечени филийки

Със сигурност си спомняте детството и как майките ви лекуваха диарията с филийки, препечени направо върху старата печка на дърва, поръсени със сирене. Удивително е, че това наистина помагаше, като днес – десетилетия по-късно – препечените филии продължават да са в топ 10 на храни, които запичат и които се препоръчват при диария.

-          Ориз

Консумацията на оризова вода, както и на бял ориз – сварен или на фурна, но без да добавяте към него мазни меса и щедри количества мазнина – най-много сол, зелени подправки и зеленчуци, също е лесен начин да се справите с разстроения стомах и да облекчите състоянието си.

-          Банани

Тайната на бананите се крие във високото съдържание на нишесте. Със сигурност поне веднъж сте пили нишесте, разтворено във вода, за да облекчите тежка диария преди лекарската консултация. Пиенето на нишесте не е най-приятният начин да се справите с диарията. Има и по-вкусен – консумацията на банани, изключително богати на нишесте.

Диетолог назова храните, които могат да предизвикат запек

-          Варени картофи

И тук, както при бананите, тайната на успешното противодействие на диарията, е в нишестето, което запича.

-          Крекери, солети

Ако сте на път, готови пакетирани храни като солети и крекери, но без подправки, могат да облекчат състоянието и да допринесат за по-бързото противодействие на диарията. Много внимавайте с избора обаче – без консерванти, без оцветители, без подправки – четете етикета, той ще ви ориентира дали даденият бранд е подходящ за състоянието ви.

-          Ябълково пюре

Познато е като вкусно изкушение на няколко континента, а у нас се използва като храна на бебета. Любопитен факт е, че докато самите ябълки разхлабват, тъй като съдържат фибри и пектин, ябълковото пюре запича.

-          Храни, съдържащи пробиотици като кефир

-          Подхранването на чревния микробиом също може да облекчи състоянието. Пробиотиците са живи микроорганизми, изключително ценни за здравето на стомашно-чревния тракт. Консумацията само на една порция на ден може да помогне за увеличаване на добрите бактерии в червата и да ускори възстановяването от диария.

-          Нишесте

Добрата стара сладост в пакетче е лесен начин да се справяте и с диарията.

-          Пилешки бульон

По време на диария се губят не само течности, но и калий, натрий и други електролити. Така този бульон се оказва една от най-добрите храни при разстроен стомах.

-          Праскови консерва

Когато имате диария винаги следва да имате предвид, че в случай на продължаваща с дни диария, придружена от болка, висока температура, втрисане, повръщане и други неприятни симптоми, е нужна консултация с лекар, за да изключите по-сериозно заболяване.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес