Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЗИ органи в нашето тяло са изгубили функционалността си в еволюцията

23 февруари 2022, 15:05 часа

Мъжец

Никой не обръща особено внимание на това висящо малко нещо в задната част на гърлото, освен може би някои комични аниматори. Някои теории предполагат, че мъжецът, който е напълно развит само при хората, е помагал на нашите предци да говорят или да пият, докато се навеждат над водопой за праисторическо освежаване. Но най-очевидната му цел включва бързото отделяне на големи количества слюнка (за цял живот обикновеният човек произвежда достатъчно, за да напълни два плувни басейна). Мъжецът може също да бъде свързан с хъркане; според италианско проучване, хората, които хъркат, имат значително по-малко нервни влакна в мъжеца си, отколкото техните нехъркащи колеги.

Вежди

Освен комуникационна цел (да правим мимики и изражения), основната им цел е да предпазят очите ни от замърсяване, вода и слънце. Веждите също са решаващ фактор при разпознаването на лица. Когато доброволци в проучване на MIT били помолени да идентифицират снимки на 50 известни лица с дигитално отстранени очи, те могли да разпознаят индивидите в 60 процента от времето. Когато обаче лицата нямали вежди, участниците успели да ги идентифицират само в 46 процента от времето. С други думи, веждите са изключително важни за разпознаването на лицето.

Смъртоносните тайни за красота от миналото

Косми под мишниците

Смята се, че това често нежелано окосмяване разпръсква естествените миризми на тялото, за да помогне за привличане на половинка. Потните жлези произвеждат вашия индивидуален аромат, който може да е примамил съседите на пещерните хора в древни времена.

Мъжки зърна

Изненада! Всеки започва като жена в утробата. В продължение на 60 дни всички ембриони следват една и съща генетична активност, докато тестостеронът промени курса на действие за тези с Y хромозома. Мъжките зърна са останалият, нефункционален продукт от първите два месеца. Не всеки е фен: В скорошно проучване на Huffington Post в Япония сред 750 възрастни жени, над 84 процента смятат, че е неприемливо зърната на мъжете да се показват под ризи. Това отношение може да обясни процъфтяващата търговия на страната с „щитове“, които прикриват генетичните остатъци.

Сливиците

Ако някога сте инспектирали възпалено гърло, вероятно сте забелязали гъбестата, бадемовидна тъкан в задната част на устата, която изглежда леко подута, зачервена или с бели петна. Като част от лимфната система, сливиците защитават тялото от инфекции, които навлизат през носа и устата. Но те също могат да се заразят, когато са претоварени с бактерии или вируси. Тъй като те са само един компонент от мощните защитни сили на тялото, сливиците могат да бъдат отстранени, ако допринасят за хронично заболяване или проблеми с дишането. Въпреки това днешните лекари са по-консервативни, когато препоръчват операция за контрол на инфекцията: около 500 000 процедури се извършват годишно днес в Съединените щати, в сравнение с повече от 1 милион годишно през 70-те години на миналия век.

Нокти

Ноктите помагат да се подчертае ключова разлика между приматите и другите бозайници. Повечето бозайници имат нокти - нашите нокти са просто сплескана версия. Там, където нашите предци са използвали нокти, за да хванат плодове и клони, днес ние ги използваме, за да грабнем малки неща като монети или хартия. Ноктите могат също да служат като прозорец към нашето здраве: обезцветяването или малките дупки могат да сигнализират за проблеми като недохранване или определени кожни заболявания.

Хората използват минимална част от световната вода за питейни нужди

Апендикс

Апендиксът е тръба , простираща се от дебелото черво, изглежда е по-скоро вредител, отколкото има цел. Когато се възпали (например от нараняване или инфекция), в крайна сметка може да се спука и фатално да разлее инфекциозни материали в останалата част от тялото. Възпалението, наречено апендицит, е най-често при деца; засяга 80 000 годишно в Съединените щати. Когато апендиксът се отстрани, той не причинява забележими ефекти върху тялото.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес