Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни могат да са причина за лош дъх

25 септември 2024, 19:00 часа

Всички знаем, че чесънът и лукът могат да причинят лош дъх, но има и редица други храни, които могат да бъдат причина за това състояние. Прочетете по-долу, за да разберете за кои става дума.

1. Цитрусови плодове

Бактериите, причиняващи неприятни миризми, обичат киселата среда, така че ако ядете много цитрусови плодове, може да имате лош дъх, особено ако страдате и от киселинен рефлекс, обяснява зъболекарят Боби Стенли. След като сте яли цитрусови плодове, е добре да хапнете малко бонбони без захар, за да освежите дъха си.

Още: Как най-лесно се премахва лошият дъх от месо

2. Консервирана риба

За разлика от прясната риба, рибните консерви, като риба тон и сьомга, са имали време да се окислят и да реагират с други елементи, така че след консумация на рибни консерви имате рибен дъх.

Тази рибна миризма идва от съединение в рибата, наречено триметиламини, обяснява ендодонтът Адам С. Харууд.

За да се отървете от тази неприятна миризма, можете да консумирате киселинни храни и напитки като лимонов сок, портокалов сок, оцет и други подобни.

Още: Как да се преборим с лошия дъх при кучетата

3. Сирене

„Повечето млечни продукти, включително сиренето, съдържат аминокиселини, които реагират с бактериите в устната кухина и образуват серни съединения, които могат да причинят лош дъх. Тъй като тези бактерии се хранят с твърдите частици на млякото, те създават излишен сероводород“, казва Харууд.

Това води до миризма на развалени яйца. В този случай е най-добре да миете зъбите си с флуоридна паста за зъби.

4. Доматен сос

Още: Лош дъх: Топ зъболекар споделя своите 4 най-добри съвета

Подобно на цитрусовите плодове, киселинността на доматите може да доведе до натрупване на киселина в устата ви и да насърчи развитието на бактерии, казва зъболекарят Пол Съсман. Тези бактерии могат да причинят лош дъх.

Следващият път, когато ядете паста с червен сос, дръжте под ръка чаша вода, която да изпиете по време на вечерята, за да изплакнете устата си и да държите бактериите под контрол.

5. Кафе

Въпреки че кафето има редица ползи за здравето, си струва да се отбележи, че то също така изсушава устата, което намалява потока на слюнка и позволява на бактериите с лоша миризма не само да се развиват, но и да се задържат в устата по-дълго, обяснява Харууд.

Когато пиете кафе, ако не искате да имате лош дъх, е важно да избягвате дехидратацията. За всяка чаша кафе, която изпивате, изпивайте по една чаша вода.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес