Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези болки в коляното показват бъдеща инвалидност

04 октомври 2024, 14:00 часа

Болката може да се появи сутрин или през нощта, през деня или вечер. Дискомфортът често е свързан с опити за движение и се засилва при ходене или бягане, клякане или скачане. Болка в областта на коляното може да се появи и в покой, след активен ден. По природа тези болки могат да бъдат остри, мъчителни или леки, но дълготрайни усещания, които да ви лишават от сън и спокойствие.

 

Болката в коляното може да бъде знак за сериозни хронични заболявания

Още: Невролог: Събуждате се с болка и скованост във врата - кога трябва да потърсите медицинска помощ

Коляното е една от най-сложните стави в човешкото тяло. Външно е защитена от костна пластина - нарича се патела. А във и около него има множество сухожилия и връзки, които са предназначени да осигурят стабилност и функционалност на ставата.

Вътре в коляното има два С-образни хрущяла, които омекотяват движението. Тази структура на ставата му осигурява както висока подвижност, така и безопасност, тъй като краката поемат цялото натоварване на тялото.

 

Остра болка в коляното

Още: Лекар: Защо хроничната болка се влошава през деня

Остра болка в ставата, която се появява след физическа активност или вдигане на тежести, най-вероятно показва нараняване, свързано с високо натоварване на ставата. Дърпащата хронична болка обикновено показва патология на хрущялната тъкан или околоставните структури – мускули и сухожилия.

Също така, болката в коляното е един от признаците на възпаление на ставата (артрит). Това заболяване може да възникне заради травма, увреждане на хрущяла или възпалителни системни заболявания. И в двата случая човекът ще изпитва болка при движение.

 

Ако се е образувала киста

Още: Съвети от специалисти: Как да успокоите болката в лакътя в 2 лесни стъпки

Понякога коляното започва да боли поради киста на Бейкър  , специфична патология на колянната става. С този проблем излишната течност се просмуква в периартикуларната торбичка – бурзата – и се натрупва в нея. Ако кистата е достатъчно голяма, човекът ще почувства болка и подуване зад коляното.

 

Метаболитни заболявания

В някои случаи болката в колянната става показва остеопороза (загуба на костна тъкан). С това заболяване, костите стават твърде порести и много по-чупливи. Краищата на костите, които образуват колянната става се засягат и това от своя страна провокира болка.

Болка в коляното може да се появи при подагра. Наричат го болестта на богатите или на кралете, но синята кръв няма нищо общо с това. При подагра кристалите на пикочната киселина се отлагат в ставите. По правило първо страдат ставите на големите пръсти на краката - те се подуват и болят. След това заболяването преминава към ставите на ръцете, глезените, коленете и лактите.

 

Ако болката се намира дълбоко под капачката

Болката, която се усеща, сякаш се разпространява по повърхността на коляното, е един от симптомите на патология на ставата. Хрущялът на капачката на коляното може да стане значително по-тънък или напълно да липсва на места. Най-често състоянието се открива при млади хора, които активно се занимават със спорт. Болката обикновено се появява след продължителни периоди на седене, клякане или изкачване на стълби.

 

Разкъсване на менискус

Може би една от най-честите причини за болка в коляното е скъсан менискус. Можете да получите такава травма докато спортувате, карате ски или вдигате тежести.

Характерният признак за разкъсване на менискус е остра болка, усилваща се при клякане, щракане и хрущене в ставата, скованост.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес