Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Така трябва да приготвяме зеленчуците, за да носят полза, а не вреда.

03 октомври 2024, 12:30 часа

Зеленчуците могат да се превърнат във вредни храни, ако не се готвят правилно. Какво трябва да направите, за да бъдат сготвените зеленчуци вкусни, сочни и хрупкави? Как да запазите богатото им съдържание на витамини и минерали?

1. За да запазите полезните свойства на зеленчуците по време на топлинна обработка, трябва да знаете някои тънкости на приготвянето на храната. В противен случай всички необходими за организма микроелементи ще бъдат унищожени, а в някои случаи зеленчуците могат да се превърнат в истинска отрова.

2. По време на топлинната обработка на зеленчуците всички водоразтворими витамини преминават от плодовете във водата. Затова е необходимо в храната да се използват не само самите зеленчуци, но и зеленчуковият бульон.

Още: 10 растителни храни пълни с протеини, които помагат за по-бързото изгаряне на мазнините

3. Пърженето на зеленчуци също не е много полезно, тъй като при нагряването на растителното масло започват да се отделят вредни вещества. Същото се случва и ако приготвяте зеленчуци на скара.

4. Всички сме виждали тъмните ивици, които остават по храната от скарата, това е истинска отрова. Тя се образува при излагане на дим. Преди да консумирате зеленчуци, приготвени на скара, трябва да почистите продукта от тези сажди.

Ето как да приготвяте различните типове зеленчуци: 

Кръстоцветни зеленчуци

Още: Тези зеленчуци предотвратяват натрупването на плака в кръвоносните съдове

Броколите, брюкселското зеле и карфиолът могат да дадат на организма две полезни съединения: индол и сулфорафан. Те ефективно противодействат на развитието на раковите клетки в организма. Но при тези зеленчуци не всичко е толкова просто. Факт е, че повишаването на температурата на индола е в полза, а на сулфорафана - напротив. Затова е много трудно да се намери оптималният метод на готвене за тях.

Готвенето на пара или бланширането ще помогнат за максимално запазване на полезния състав на тези зеленчуци. Що се отнася до последното, за да готвите по този начин, трябва да доведете водата до кипене и да спуснете зеленчуците в нея за 30-40 секунди. След това леко омекналите зеленчуци трябва да се изпратят в ледена вода, за да се спре процесът. Така не само ще запазите полезния състав на продукта и неговия цвят, но и ще подобрите аромата и вкуса на готовото ястие.

Бобови растения

С боб, леща, нахут и грах можете да приготвите всякакви вкусни ястия. Но в тези продукти има един тревожен момент - те имат газообразуващи свойства. За стомаха такава храна се смята за много тежка.

Още: Учени: Яжте 4 порции от тези зеленчуци на ден, за да свалите кръвното

За да се намалят газообразуващите свойства на продукта и да се увеличи бионаличността на микроелементите, тези зеленчуци трябва да се накисват в студена вода. Продължителността на този процес трябва да бъде най-малко 8-9 часа. След това зеленчуците могат да се прехвърлят в тенджера и отново да се залеят с вода. Фасулът трябва да се доведе до кипене и да се намали температурата на котлона до минималната стойност. За да се получи бобът еластичен, нежен и приятен на вкус, той трябва да се задушава на минимална температура в продължение на един час.

Зелени листни зеленчуци

Листните марули, спанакът, зелето, руколата и киселецът съдържат огромно количество витамин В. В тях има и фолиева киселина, която е особено необходима на жените по време на планиране на бременността. Зелените листни зеленчуци съдържат не по-малко и витамин С, който действа като мощен антиоксидант. Този компонент не понася добре топлината, затова не е желателно да задушавате или варите листните зеленчуци.

Най-добрият начин за приготвяне на тези зеленчуци е да ги приготвите на пара в тенджера. Въпреки това не гответе зеленчуците на пара повече от 10 минути. Ако искате да добавите зеленчуците в яхния, просто ги запържете в растително масло с добавяне на подправки, лук или чесън. В този случай заедно с антиоксидантите организмът ще получи допълнителни бонуси под формата на мастноразтворимите витамини А, Е и К. Спанакът и киселецът, например, можете спокойно да задушите в домати. Тази комбинация ще позволи на организма по-бързо да усвои желязото, което се съдържа в тези зелени зеленчуци.

Червени, жълти и оранжеви зеленчуци

Доматите, тиквата, морковите и чушките съдържат в състава си каротеноиди. Този компонент се счита за един от най-мощните антиоксиданти, от които тялото ни се нуждае, за да поддържа здрави очи на всяка възраст. Каротеноидите се усвояват по-добре от организма само когато зеленчуците са термично обработени.

Печете червените, жълтите и оранжевите зеленчуци на средна температура или ги запечете във фурната. Добавете към тях малко растително масло. Този продукт ще разкрие вкуса на зеленчуците и ще ги направи хрупкави. Освен това растителното масло ще улесни усвояването от организма ви на каротеноидите и мастноразтворимите витамини А, Е, К и D.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес