Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на здравия организъм: 10 плода, които трябва да ядете всеки ден

17 юли 2024, 15:18 часа

Плодовете са тази група храни, която никога не трябва да избягвате. Те осигуряват сладост, свежест, вкус и много важни хранителни вещества за организма. Според здравните специалисти, има някои специфични плодове, които не бива да изключвате от диетата си.

Още: Ако сте над 65 години, избягвайте този вид сирене

Черни боровинки

Боровинките имат голяма енергийна стойност! Те съдържат антоцианини, които действат като антиоксиданти, унищожаващи свободните радикали, и имат високи количества витамин С, К и манган. Те са и богат източник на фибри, които са важни за намаляване на сърдечносъдовите заболявания и помагат за балансиране на кръвната захар.

Ябълки

Ябълките притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, за които е доказано, че намаляват риска от много хронични заболявания, като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак, благодарение на полифенолните си съединения. Те са богати и на разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат здравето на стомашно-чревния тракт.

Портокали

Въпреки че са широко известни с високото си съдържание на витамин С, те осигуряват и уникален набор от хранителни вещества, включително калий, желязо, калций, витамин Е и множество витамини от група В. Витамин С спомага за изграждането на колаген, който забавя стареенето. на кожата и ви кара да изглеждате млади.

Сушени сливи

Сливите, особено сушените, са полезен източник на хранителни вещества. Тези плодове подпомагат храносмилането благодарение на високото си съдържание на фибри, като помагат срещу запек. Те съдържат и голямо количество витамин К, който спомага за развитието на някои протеини, необходими за съсирването на кръвта и укрепването на костите.

Малини

От всички плодове малините са известни с най-голямо количество фибри. Адекватният прием на фибри е важен за регулиране на теглото, намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет, поддържане на здравословен чревен микробиом и поддържане на нивата на кръвната захар.

Горски плодове

Горските плодове са също толкова богати на фибри, колкото и малините. Известно е обаче, че горските плодове са по-богат източник на антиоксиданти, манган, мед, витамин А, витамин Е и витамин К. Подобно на боровинките, горските плодове също съдържат антоцианин.

Банани

Бананите са богати на диетични фибри, които помагат за намаляване на глада и по този начин ви помагат да контролирате теглото си и да намалите риска от затлъстяване. Те също така са много богати на калий, който е електролит, играещ важна роля за контролиране на кръвното налягане.

Домати

Наред с големите количества витамин А, доматите са известни като източник на ликопен - друг мощен антиоксидант, който може да помогне за елиминирането на свободните радикали и да намали риска от развитие на хронични заболявания.

Диня

В допълнение към голямото количество ликопен, динята се счита за един от най-хидратиращите плодове с около 92% съдържание на вода. Също така консумацията на този плод може да помогне за облекчаване на мускулните болки след тренировка, благодарение на съдържанието на калий.

Още: 5 начина да спестите пари от плодове и зеленчуци

Авокадо

Авокадото е богато на мастноразтворими витамини, като например витамини Е и К, които поддържат здрави кожа, коса и нокти. Но то съдържа и водоразтворими витамини като витамини С и В, които подпомагат имунната система и очите. Те са и отличен източник на здравословни омега-3 мазнини и полиненаситени мазнини, които могат да намалят сърдечносъдовите заболявания и да подобрят нивата на кръвната захар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес