Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

21 май 2024, 18:33 часа

Добавките за спортисти са хранителни добавки, предназначени да подобрят представянето в спорта. Смята се, че всеки, който тренира активно, има нужда от тях. Но дали е така? Ще анализираме плюсовете и минусите на най-популярните спортни добавки.

Л-карнитин

L-карнитинът може да ускори метаболизма и да насърчи бързата загуба на излишната подкожна мазнина, но само тази, която се произвежда от нашето тяло, а не тази, която се доставя като добавка. В противен случай не се усвоява от тялото ни. За да се подобри естественото му производство, трябва да имаме достатъчни количества витамин С и витамини от група В, както и желязо. Можете да попълните резервите отвън с помощта на храна. Най-високо е съдържанието му в червеното месо.

Аминокиселини (BCAA, глутамин)

При здравите хора тялото само произвежда незаменими аминокиселини, а незаменимите ги получава от храната. Глутаминът и BCAA са незаменими аминокиселини; те сами по себе си не са достатъчни за увеличаване на издръжливостта, мускулния растеж и протеиновия синтез.

Ако някои аминокиселини не се усвояват или липсват в диетата, те могат да се приемат външно под формата на протеин, напр. Като добавка те са безполезни да се приемат без пълноценен протеин. Но е по-добре да получавате аминокиселини от храната. Храната съдържа по-пълни и лесно усвоими аминокиселини.

Гейнер

Предназначен е за напълняване, но в по-голямата си част задържа течности в тялото. Най-често съдържа креатин, който помага за съхраняването на вода. Невероятната доза бързи въглехидрати, гейнерът увеличава риска от развитие на диабет и го прави опасен за хора с висока инсулинова резистентност и висока чувствителност към глутен.

Гейнърът може да се използва от много “слаби” хора, които нямат мускулна и мастна маса, за по-бързо възстановяване на мускулната маса. Основно мъже спортисти. Момичетата, които не искат да увеличат бузите си, да получат двойна брадичка и да станат пълни и подпухнали, е по-добре да се въздържат от приема на гейнър с креатин. По-добре е да добавите сложни и прости въглехидрати към вашата диета. Това е по-просто, по-здравословно и много по-вкусно.

Какво трябва да знаете, преди да пиете хранителни добавки?

Протеин

Целта на протеина е да осигури строителен материал за мускулите. Като алтернатива на пълноценното хранене и при недостиг на протеин може да се приема, но не ежедневно. В редки случаи, когато например преди или след тренировка нямате абсолютно никакво време за хранене или трябва да направите годишен отчет на работа днес и можете да пиете само протеин. Между другото, ако направите протеина с растително мляко, той ще се усвои по-добре.

Но ако говорим за замяна на балансирано хранене (риба, месо, яйца, бобови растения, зърнени храни и др.) с протеини, тогава в първия случай протеинът идва при нас в чист вид, във втория - в химически обработен форма. Добавете към това други химически компоненти, включени в състава, като аромати, и изборът става очевиден.

По отношение на съдържанието на аминокиселини, протеинът от добавките, разбира се, е пълен, но не и в неговата структура. Преди да се превърне в суха маса, той преминава през много етапи на обработка. А за да се удължи срока на годност, към протеина се добавят големи количества консерванти.

Едно обикновено момиче, което просто иска да бъде стройно, във форма и здраво, няма да се задоволи с протеиновата норма от 2 g/1 kg тегло, която обикновено се препоръчва от производителите на протеини.

Ако не тренирате активно във фитнеса, не ходите редовно на бягане, не се подготвяте за никакви състезания и не спортувате 3-6 пъти седмично, тогава консумирането на повече от 0,8-1,5 g протеин на 1 kg тегло ще доведе до протеинова интоксикация. Оттук запек, обриви по лицето и тялото, подуване на корема, метеоризъм, силно подуване и т.н. Това е често срещана ситуация сред спортистите. Ако имате тези проблеми, обърнете внимание дали не прекалявате с протеините.

Имаме нужда от протеин, за да изградим клетки. Когато не растем на височина, както в детството, и не увеличаваме обема си, тогава протеинът трябва да изгради нещо и в резултат на постоянна протеинова интоксикация се увеличава рискът от неоплазми. В този случай растителният протеин е по-безопасен по отношение на риска от протеинова интоксикация. Смес от различни растителни протеини включва целия набор от аминокиселини. Най-скъпият и най-лесно усвоим протеин е яйченият белтък.

Не забравяйте, че тялото не се нуждае редовно от протеини. Ако трябва да избирате между любимия си шоколад или протеиново блокче, изяжте първото. Да, в протеина на прах няма захар, но има подсладители, които са още по-опасни. Ефектът върху организма на повечето от тях все още не е напълно проучен, но със сигурност можем да кажем, че води до развитие на диабет. Кокосът, фурмите и дори обикновената бяла захар ще бъдат по-безопасни. Освен това протеиновите блокчета са същите като калории като шоколадовите блокчета. Всички излишни въглехидрати ще отидат в запасите от гликоген в нашия черен дроб и ще бъдат използвани по време на тренировка.

Ако изберете протеинови барове като здравословна закуска, тогава е по-добре да вземете бар, направен от зърнени храни и сушени плодове. Или още по-добре - обикновени плодове или сушени плодове.

Спортни витаминно-минерални комплекси

Много хора купуват води за спортисти, тъй като съдържат много по-високи дози витамини и минерали. Но абсолютно всички витамини и минерали се приемат само след консултация с лекар и преминаване на тестове. И още повече спорт. Опасни са както дефицитите, така и излишъците. Комплексите също най-често съдържат повече от два витамина и минерала и по принцип не могат да се комбинират помежду си. В най-добрия случай приемането им ще бъде безполезно, в най-лошия - опасно за тялото ви.

По-безопасно е да приемате хранителни добавки:

Хлорофилът в течна форма укрепва връзките и сухожилията и е ефективен при повишена умора.

Хлорелата е склад на хранителни вещества: протеини, витамини (A, B1, B2, B6, C, K, PP, E, пантотенова киселина, фолиева киселина, биотин), минерали (калций, фосфор, магнезий, калий, мед, желязо, сяра, цинк, кобалт). В допълнение, той съдържа огромно количество антиоксидантни съединения, аминокиселини и полиненаситени мастни киселини (PUFA).

Какво всъщност представляват хранителните добавки и кой има нужда от тях

Коензим Q10 е мощен антиоксидант и също така помага на много ензими да произвеждат и съхраняват енергия.

В спорта не добавките са важни, а възстановителният процес. Ако искате да си помогнете, започнете с компетентно изграждане на система от класове. Всеки има свой собствен период на възстановяване и няма единна норма от часове на седмица. За някои е достатъчен един ден, за да се възстановят, а на други са необходими десет. Във втория случай ще бъде по-ефективно да тренирате не три пъти седмично, а веднъж на всеки десет дни. Както при отслабването, така и при качването на мускулна маса.

Отличен резултат може да се постигне само чрез интегриран подход: балансирана и питателна диета, качествен сън, упражнения за удоволствие, липса на претрениране и самонараняване.

източник: 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес