Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Солена или сладка: Коя закуска е по-здравословна

20 юли 2024, 06:20 часа

Закуската е най-важното хранене за деня. Благодарение на нея, тялото получава необходимите хранителни вещества за добър старт. Според експерти, закуската трябва да се консумира преди 10 часа сутринта, не по-късно. Тя трябва да бъде богата на здравословни храни, подходящи за този период от деня.

Още: Кое е най-подходящото сирене за хората с диабет

Вкусът на закуската може да варира - някои хора предпочитат сладко, други солено, а трети – комбинация от сол, захар и подправки. Тези предпочитания често зависят от храната, консумирана предишната вечер. Ако вечерята е била тежка и богата на въглехидрати, нивото на захар в кръвта ще се повиши бързо и след това ще спадне рязко. Това означава, че сутринта тялото ще търси нещо сладко, за да възстанови баланса. Ако сте яли паста за вечеря, сутринта ще се събудите с апетит за сладкиши и шоколад. Желанието за солено сутрин обикновено е свързано с липсата на натрий, често в резултат на дехидратация. Ако предната вечер сте пили вино или бира, на следващия ден ще ви се иска нещо солено. В действителност, тялото просто се нуждае от още една чаша вода.

Сладко или солено, как да направим правилния избор

Според експерти, трябва да се погрижим да консумираме протеин сутрин. Протеинът се съдържа както в сладките, така и в солените храни като яйца, месо, бобови култури, кисело мляко, овесени ядки и ядки или кисело мляко с мед. Препоръчва се да се избягват тежки въглехидратни храни или паста, въпреки че палачинки, тост или зърнени храни звучат като лесен вариант. Що се отнася до мазнините и захарите, най-добре е да се консумират здравословни, непреработени алтернативи. Пример за това е мед вместо захар. Ако обичате сладко, можете да консумирате горски плодове, които са богати на антиоксиданти. Ако предпочитате солено, можете да се храните здравословно с яйца, сирене, спанак и маслини.

Още: Преборете хроничната умора с помощта на тези храни, богати на фосфор

Относно вкуса, експертите казват, че докато се храните здравословно, можете да изберете това, което задоволява апетита ви. Ако искате да експериментирате и да направите оценка на ролята на сладка или солена закуска, можете да го направите съвсем лесно. В продължение на 2-3 дни започвайте деня със сладки храни, а другите дни – със солени. През тези дни следете нивата на енергия, концентрация и физическо състояние. Така самото тяло ще покаже от какво има нужда.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес