Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Случаи, в които можете да избегнете употребата на антибиотици

04 септември 2024, 13:40 часа

Антибиотиците са едно от най-употребяваните лекарства в световен мащаб. Всъщност хората злоупотребяват с тези лекарства. Според специалисти злоупотребата с антибиотици може да крие рискове за здравето и особено за храносмилателната система.

Още: Защо промените във времето влошават ревматизма и как да облекчим болката по естествен начин

Основен проблем, причинен от злоупотребата с антибиотици, е резистентността на бактериите към тези лекарства. Напоследък бактериите стават все по-устойчиви на антибиотици в резултат на промяната във времето. Всяка бактерия, която преживее антибиотично лечение, може да се размножи и цялата колония придобива способността да устои на лекарството.

Според проучвания, една трета или втора от количеството антибиотици, използвани от хората, е напълно ненужно. Антибиотиците лекуват бактериални, а не вирусни инфекции. Примери за последните са настинка, грип, бронхит, кашлица, ушни инфекции, синузит.

Приемът на антибиотици, когато имате вирусна инфекция, не я лекува, не предпазва други хора от заболяване, може да има странични ефекти и да причини антибиотична резистентност. В тази статия ще научите за 4 случая, в които не бива да използвате антибиотици.

Ушни инфекции при деца

Деца под 2 години не се нуждаят автоматично от антибиотици за лечение на ушна инфекция. Тази инфекция обикновено изчезва от само себе си, но ако симптомите не се подобрят след 2-3 дни, може да се наложи предписване на антибиотици.

Бронхит

80% от хората, които получават бронхит, се лекуват с антибиотици, тенденция, която силно допринася за устойчивостта на бактериите към тези лекарства. Вместо с антибиотици, бронхитът трябва да се лекува с лекарства за овладяване на симптоми като кашлица и болка.

Синузит

В 90% от случаите този проблем се причинява от вируси, което прави антибиотиците напълно излишни. Проучванията показват, че антибиотиците не подобряват симптомите на синузит.

Още: Преди или след хранене: Кога да пием рибено масло и други витамини

Инфекция на пикочния мехур

В тези случаи антибиотиците трябва да се използват само след консултация с лекар, въпреки че такива инфекции могат да бъдат лекувани успешно с антибиотици в продължение на три дни.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес