Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като навършите 50 години, по-добре не яжте тези меса

17 юни 2024, 09:44 часа
Реклама

С напредването на възрастта хранителните ни нужди и съображения се променят значително. Когато навършите 50 години, някои храни, които някога са били основни в диетата ви, може да станат по-малко полезни и дори потенциално вредни. Една от категориите храни, които се открояват особено силно в това отношение, са преработените меса. Това включва продукти като колбаси, хот-дог, бекон и деликатеси. Ето защо към тези меса трябва да се подхожда с повишено внимание или да се избягват изобщо след навършване на 50 години.

Реклама

Повишен риск от сърдечносъдови заболявания

Преработените меса са известни с високото си съдържание на наситени мазнини и натрий, които са основен фактор за сърдечносъдовите заболявания. С напредването на възрастта организмът ни става по-податлив на проблеми, свързани със сърцето. Наситените мазнини могат да доведат до повишаване на LDL холестерола (лошия холестерол), който може да запуши артериите и да доведе до инфаркт или инсулт.

Натрият, от друга страна, може да повиши кръвното налягане, което допълнително увеличава риска от сърдечни заболявания. За хората над 50-годишна възраст е изключително важно да поддържат здравето на сърцето си, а намаляването на преработените меса може да бъде значителна стъпка в правилната посока.

Основи на правилното хранене

По-висок риск от рак

Няколко проучвания свързват консумацията на преработени меса с повишен риск от някои видове рак, особено колоректален рак. Световната здравна организация класифицира преработените меса като канцерогени от група 1, което означава, че има достатъчно доказателства, че те могат да причинят рак при хората. Нитратите и нитритите, използвани при обработката на тези меса, могат да образуват нитрозамини - съединения, за които е известно, че са канцерогенни. Като се има предвид, че рискът от рак се увеличава с възрастта, намаляването или премахването на преработените меса от диетата ви след 50-годишна възраст може да помогне за намаляване на този риск.

Загриженост за здравето на храносмилателната система

С напредването на възрастта храносмилателната ни система претърпява промени, които могат да я направят по-чувствителна и по-малко ефективна. Преработените меса често са с високо съдържание на добавки и консерванти, които могат да се окажат тежки за храносмилателния тракт. Те могат да причинят подуване на корема, дискомфорт и дори да изострят състояния като синдром на раздразненото черво или дивертикулит. Поддържането на щадящ храносмилателната система хранителен режим е от съществено значение за цялостното благополучие в по-късна възраст, а избягването на преработените меса е практична мярка, която трябва да се предприеме.

6 основни принципа за правилно хранене според диетолозите ​​

Въздействие върху здравето на костите

Друг проблем за хората над 50 години е здравето на костите. Диетите с високо съдържание на натрий могат да доведат до загуба на калций с урината, което с времето може да отслаби костите. Това е особено важно за жените в постменопауза, които са изложени на повишен риск от остеопороза. Поради високото съдържание на натрий преработените меса могат косвено да допринесат за загубата на костна плътност. Осигуряването на адекватен прием на калций и поддържането на здравето на костите е от решаващо значение, а изключването на храни с високо съдържание на натрий, като преработените меса, може да помогне за постигането на тази цел.

Алтернативи и по-здравословни избори

Отказът от преработено месо не означава отказ от вкусни и задоволителни ястия. Има много по-здравословни източници на протеини, които могат да бъдат включени в диетата ви. Постни меса като пилешко и пуешко, риба, богата на омега-3 мастни киселини, като сьомга и скумрия, и растителни протеини като боб, леща и тофу са отлични алтернативи. Тези варианти не само осигуряват основни хранителни вещества, но и са без негативните последици за здравето, свързани с преработените меса.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес