Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирене на вечеря: Как ще повлияе на спокойния ви сън

18 септември 2024, 16:35 часа

Сиренето е храна, богата на хранителни вещества и полезна за тялото, ако се консумира с мярка. То е богато на калций, минерал, необходим за костите. Сиренето съдържа и протеини, от които тялото се нуждае.

Още: Внимавайте с ТЕЗИ храни - могат да причинят хранително натравяне

Сиренето насърчава и подобрява съня, но от друга страна, поради мазнините, може да причини храносмилателни проблеми. Ако го консумирате непосредствено преди лягане, мазнините в сиренето могат да развалят качеството на съня ви. В тази статия ще научите за ролята на сиренето за добрия сън.

Сирене за спокоен сън

Скорошно британско проучване, стига до заключението, че яденето на сирене около 1 час преди лягане ви помага да заспите по-лесно. Ролята на сиренето за съня се приписва на аминокиселина, известна като триптофан. Тази аминокиселина се използва от тялото за производството на хормона серотонин, който регулира настроението, успокоява човека и ускорява настъпването на съня.

Внимавайте с мазнините

В сравнение с въглехидратите и протеините, мазнините са по-трудни за смилане. Това означава, че ако изядете голямо количество пълномаслено сирене непосредствено преди лягане, ще ви е трудно да заспите. Храносмилателните проблеми ще нарушат съня.

Експертите препоръчват консумацията на сирена без или с малко мазнини. Тук могат да се споменат сирене напа, извара, моцарела и други.

Внимавайте с дажбата

Още: 12 начина да си набавите пробиотици чрез храната у дома

Ако предпочитате извара, експертите препоръчват да консумирате не повече от половин чаша. Междувременно, ако изберете други сирена, консумирайте не повече от 30 грама. Яденето на твърде много сирене не е здравословно. Сиренето съдържа големи количества наситени мазнини и холестерол, които увеличават риска от сърдечни заболявания.

Специалисти препоръчват да ядете нискомаслено или обезмаслено сирене час-два преди лягане.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес