Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнали от тялото: Неявни признаци, че в диетата ви има твърде много захар

07 октомври 2024, 18:00 часа

Захарта е печално известна в епохата на мания за здравословно хранене, но истината е, че тя е и жизненоважен източник на енергия. Фруктозата, съдържаща се в плодовете и зеленчуците, и лактозата в млечните продукти са източници на естествена захар, за които не е необходимо да се притеснявате активно, защото съдържат също фибри и калций.

Добавената захар, която се съдържа в преработените храни, обаче е точно този вид захар, без която бихме могли да се справим в ежедневието си. И повечето от нас я консумират в прекомерни количества, често без дори да забелязват.

Когато човек консумира захар, внушителна част от нея се разгражда и абсорбира в тънките черва. Ензимите атакуват по-големите молекули и ги превръщат в прости захари: глюкоза, галактоза и фруктоза. Черният дроб и мускулите съхраняват част от глюкозата под формата на гликоген, който може да се превърне отново в нея, когато тялото се нуждае от нея.

Още: Учени: Този заместител на захарта е най-полезен за дебелото черво и стомаха

Но когато глюкозата попадне в кръвта, нейното ниво в кръвта естествено се повишава. В отговор на това панкреасът започва да произвежда инсулин, за да помогне на глюкозата да стигне там, където трябва. И ако консумирате ненужно големи количества прости въглехидрати, с течение на времето клетките могат да станат резистентни към инсулина - което от своя страна се счита за рисков фактор за диабет тип 2 и други хронични заболявания.

Разказваме ви как да разпознаете кога имате очевиден излишък от захар в ежедневната си диета.

Постоянен глад и повишаване на теглото

Захарта е приятна за вкусовите ни рецептори, но трябва да признаем, че тя съвсем не засища стомаха. Поради тази причина след сладка закуска човек се чувства емоционално удовлетворен, но не и физически, като все още има нужда от пълноценно хранене. Без протеини, фибри и здравословни мазнини, които липсват в повечето сладки изкушения, организмът бързо усвоява захарта и сигнализира за засилено чувство на глад. Всичко това бавно, но сигурно води до безразсъдно похапване и като следствие - до увеличаване на телесното тегло .

Още: По-вредни от захарта: Тези храни съкращават живота

Раздразнителност

Храните с високо съдържание на захар незабавно повишават кръвната захар, но тъй като организмът бърза да ги преработи, общите нива на енергия спадат, което ни кара да се чувстваме отпаднали и раздразнителни.

За да изключите или потвърдите със сигурност този признак, трябва да проследите кога се чувствате на ръба на възможен емоционален срив или поне изпитвате лек гняв. Например, ако започнете да се чувствате раздразнителни един час след закуска или по едно и също време всеки ден, много е възможно за това да е виновна излишната захар в храната ви.

Бърза умора

Още: Кафе със захар: колко чаши да пиете на ден, за да не навредите на здравето си

Захарта е много бърз източник на енергия. Ето защо, независимо колко сте яли, има голяма вероятност след половин час отново да се почувствате гладни и да ви липсва жизненост. Бързите колебания в нивата на кръвната захар също могат да предизвикат бърза умора през деня.

Загуба на сладост в храните

Ако забележите, че храните не ви се струват толкова сладки, колкото преди, мозъкът ви може да е свикнал с високите нива на сладост. Когато това се случи, става по-трудно да се наслаждавате на по-малко сладки храни, знаейки, че по-голям емоционален изблик ще предизвика по-сладко ястие. Опитите да преминете към заместители на захарта не са добър вариант, тъй като повечето от тях са много по-сладки от истинските прости въглехидрати, а това вече може да увеличи желанието за захар като цяло.

Високо кръвно налягане

Според научни изследвания пиенето на подсладени напитки е пряко свързано с по-високо кръвно налягане и по-често откриване на хипертония. Високите нива на глюкоза всъщност могат да увредят лигавицата на кръвоносните ни съдове, което улеснява залепването на липиди като холестерол по стените им. Когато това се случи, кръвоносните съдове се втвърдяват; втвърдяването на кръвоносните съдове води до повишаване на кръвното налягане.

Възпаление на лицето и ранни бръчки

Контролирането на гликемията е от основно значение в борбата с акнето и в грижата за кожата като цяло. Например едно проучване установи, че инсулиновата резистентност може да окаже пряко влияние върху появата на проблеми като акнето. Преждевременните бръчки са друг признак за евентуален излишък на захар в диетата. За да се мотивирате да сведете до минимум простите въглехидрати, трябва да разберете, че храните с високо гликиране допринасят за ранното стареене на кожата.

Болки в ставите

Може би болките в ставите не са просто естествен процес на стареене на организма. Според проучването сред 24% от анкетираните, които са били диагностицирани с ревматоиден артрит и са заявили, че храната влияе на симптомите им, най-често посочваните храни са газираните напитки и десертите. Резултатите от проучването говорят сами за себе си.

Проблеми със съня

Разбира се, безсънието може да бъде причинено от редица фактори, но прекаляването със сладкото е една от най-вероятните възможности. Циклите на съня и качеството му се регулират не само от светлината и стайната температура, но и от контрола на гликемията. Хората, които хронично консумират прекомерни количества прости въглехидрати, са по-склонни да имат проблеми със съня - от безсъние до постоянно събуждане през нощта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес