Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щракащата или скърцаща челюст – трябва ли да посетите ортодонт

04 август 2024, 13:01 часа

В повечето случаи явлението, при което челюстта издава щракащи звуци от време на време, не е много опасно. Въпреки това тези щракащи или хрускащи звуци могат да бъдат досадни или дори болезнени. В такъв случай е необходимо да се консултирате с лекар.

Защо челюстта скърца?

Може да има няколко причини, поради които челюстта щрака.

1. Щракането може да се появи и поради стрес, който е довел до мускулен спазъм.

2. Причината може да бъде и минала травма на челюстта.

3. Скърцането при дъвчене може да е резултат от неправилно лечение от зъболекар или ортодонт.

4. Заболяването може да възникне и поради обикновен кариес, който става причина за неправилно функциониране на цялата темпоромандибуларна става.

Ако пломбата е поставена неправилно, симетрията може да бъде нарушена, което води до едностранно натоварване на челюстта, изместване на дисковете и впоследствие до болка и хрущене.

Какво означава, когато ви заболи челюстта?

Изкривяването на захапката и съпътстващото я хрущене могат да бъдат причинени и от лоши навици (като смучене на пръст в детството, поставяне на ръка под бузата по време на сън), заболявания на УНГ, нарушения в дишането (аденоиди), бруксизъм, пародонтоза и др. При правилна захапка всички зъби на горната челюст, с изключение на резците, са по двойки с подобни зъби на долната челюст, а горните резци само леко застъпват долните.

Неправилната захапка може да доведе не само до хрущене на челюстта, но и до главоболие, недостатъчно сдъвкване на храната и нарушени функции на гълтане и дишане. Заболяванията на червата и пародонтозата не са рядкост. Непропорционалното натоварване на челюстите може да доведе до преждевременна загуба на зъби.

Какво ви казва щракането на челюстта?

Щракащата челюст най-често показва дисфункция на темпоромандибуларната става. Класическите симптоми на тази патология засягат самите стави, ушите, главата, зъбите и лицето. Възможно е да има болка в ушите, шията, главата или масетерните мускули. Поради близостта на темпоромандибуларните стави до ушните миди, увреждането им може да причини звънене в ушите, запушване или дори загуба на слуха.

"Щракането" в долночелюстната става не е непременно съпроводено с болка. Звукът, който тя издава, може да бъде чут от другите.

На какво може да се дължи блокирането на челюстта?

Какво да направите, ако челюстта ви щрака?

В повечето случаи щракането на челюстта се дължи на неправилна захапка - вродена или придобита (например поради неправилно лечение). Коригирането на захапката и подреждането на зъбите е отделна област на стоматологията - ортодонтия.

Как ортодонтът може да ви помогне да коригирате захапката си?

Методите за ортодонтско лечение се разделят на подвижни и неподвижни. Първите включват предпазители за уста, които представляват универсални или индивидуални прозрачни пластини, поставени върху зъбите. Термопластичните предпазители за уста са предварително накиснати в гореща вода и при поставянето им точно следват формата на челюстта.

При по-значителни отклонения от нормата се използват брекети, от които железните брекети са най-ефективни и икономични. Съществуват и лингвални брекети, които се закрепват от вътрешната страна на зъбите и са напълно невидими.

При по-значителни отклонения от нормата се използват брекети, от които железните брекети са най-ефективни и икономични. Съществуват и лингвални брекети, които се прикрепят към вътрешната страна на зъбите и са напълно невидими.

Ако този вид щракане на челюстта се появява рядко, то може да е нормално. Но само ако кръвното ви налягане е нормално.

То обаче може да бъде симптом на някои заболявания, сред които са поражения на ставния диск, изкълчване, артрит, артроза, анкилоза. Във всеки случай е необходимо да се провери функцията на щитовидната жлеза, стойностите на кръвната захар. Състоянието на челюстта е много важно за цялостното здравословно състояние на човека, така че ако забележите симптоми, свързани с щракане на челюстта, трябва да посетите лекар и да се опитате да решите проблема на ранен етап.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес