Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще ви унищожи отвътре: Дума, която никога не трябва да си казвате

31 май 2024, 16:47 часа
Реклама

Понякога дори привидно безобидни фрази могат значително да съсипят живота ни, а ние дори не го забелязваме.

Когато психолозите казват, че не е нужно да се противопоставяте на желанията и чувствата си, мнозина се възмущават: те казват, кой ще направи всичките ми необходими неща, ако се отдам на моите „желания“ и се откажа от всичко, което не ми е на сърцето? Разбира се, абсолютно невъзможно е да откажете някои отговорности, дори и да не са от най-приятните.

Все пак можем да повлияем на един момент. Психолозите категорично не съветват да си казвате фрази като: „ Трябва да почистя“, „Трябва да свърша малко работа“, „Трябва да направя това “ . И има няколко причини за това.

Лоши мисли: Защо постоянно мислим за лоши неща и как да спрем?

Порочен кръг от вина и безделие

Постоянното насилване да правите нещо е много вреден и в същото време изключително често срещан навик.

Формулировка създава у вас неосъзнато чувство за дълг. Разбира се, има някои неща, които наистина го заслужават и вие сами вероятно разбирате, че да ги правите е абсолютно необходимо. Не всички неща обаче непременно попадат в тази категория. А думата „трябва“ може да добави срам и вина към уравнението.

Най-удивителното е, че вината може буквално да ви обездвижи. Например мислите, че трябва да продължите да работите или да чистите точно сега, но това, което наистина искате да направите, е да вземете телефона си и да сърфирате в социалните медии. В резултат на това се срамувате, така че не вдигате смартфона си, но също така не можете да отидете да направите нещо. Това може да създаде цикъл на лошо чувство.

Има моменти, когато имаме законни задължения в живота. Не можете просто да се събудите сутрин и да не отидете на работа без последствия. Следователно, има моменти, когато е разумно да направим нещо, което не искаме да правим. Има обаче неща, които можете спокойно да отложите или изобщо да не правите.

Никога дори наум не си казвайте тези 15 фрази, защото ви изяждат отвътре

Какво наистина искаш?

Ако непрекъснато трябва да се убеждавате да правите определени неща, може да сте изгубили осъзнаването на истинските си желания. Хората се уморяват дори от работата, която обичат, но ако всеки ден се превръща в тежък труд и принуда, тогава трябва да се замислим.

Факт е, че на някои хора им е трудно да отделят това, което наистина искат, от това, което им казват външни влияния и обществен натиск. Това влияние може да дойде от вашето семейство, култура, приятели или партньор.

И тогава постоянно ще се разкъсвате между „задължението“ си и това, което наистина искате. В крайна сметка ще се почувствате контролирани от срам и вина и животът по този начин е малко вероятно да ви направи щастливи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес