Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се изненадате от отговора: Замразени или пресни са по-полезни зеленчуците

05 юни 2024, 16:43 часа

Кризата на разходите за живот се отразява на начина, по който харчим парите си. За много хора това означава ограничаване на бюджета за седмичното пазаруване в супермаркета.

Вижте още: Защо мъжете живеят по-малко от жените?

Една жертва може да са пресни плодове и зеленчуци. Данните от Австралийското статистическо бюро (ABS) показват, че австралийците са консумирали по-малко плодове и зеленчуци през 2022–2023 г., отколкото предходната година.

Плодовете и зеленчуците са от решаващо значение за здравословната, балансирана диета, осигурявайки набор от витамини и минерали, както и фибри.

Ако не можете да си позволите толкова пресни продукти в момента, има други начини да гарантирате, че все още получавате предимствата на тези групи храни. Може дори да увеличите приема на плодове и зеленчуци.

Замразени

замразени

Пресните продукти често се рекламират като най-хранителни (помислете за старата поговорка „пресните са най-добри“). Но това не е непременно вярно.

Замразените зеленчуци може действително да имат по-високо съдържание на някои хранителни вещества като витамин С и Е, тъй като те са моментално замразени много близо до момента на прибиране на реколтата. Вариациите в транспортирането и съхранението могат леко да повлияят на това.

Минерали като калций, желязо и магнезий остават на подобни нива в замразените продукти в сравнение с пресните.

Друго предимство на замразените зеленчуци и плодове е потенциалът за намаляване на хранителните отпадъци, тъй като можете да използвате само това, от което се нуждаете в момента.

Освен че купувате замразени плодове и зеленчуци от супермаркета, можете да замразите продуктите сами у дома, ако имате излишък от градината или когато продуктите може да са по-евтини.

Бързото бланширане преди замразяване може да подобри безопасността и качеството на продукта. Това е, когато храната се потапя за кратко във вряща вода или се приготвя на пара за кратко време.

Замразените зеленчуци няма да са подходящи за салати, но могат да се консумират печени или на пара и да се използват за супи, яхнии, гювечи, къри, пайове и кишове. Замразените плодове могат да се добавят към ястия за закуска (със зърнени храни или кисело мляко) или да се използват в готвенето за плодови пайове и торти, например.

Вижте още: Каква е ключовата разлика между йод и йодасепт?

Консерви

Консервираните зеленчуци и плодове също често предлагат по-евтина алтернатива на пресните продукти. Освен това са много удобни за държане под ръка. Процесът на консервиране е техниката за консервиране, така че не е необходимо да добавяте допълнителни консерванти, включително сол.

Поради процеса на готвене нивата на чувствителни към топлина хранителни вещества като витамин С ще намалеят малко в сравнение с пресните продукти. Когато използвате консервирани зеленчуци в горещо ястие, можете да ги добавите по-късно в процеса на готвене, за да намалите количеството загуба на хранителни вещества.

За да сведете до минимум отпадъците, можете да замразите частта, от която не се нуждаете.

Ферментацията до голяма степен запазва витамините и минералите в пресните зеленчуци. Но ферментацията може също така да подобри хранителния профил на храната, като създаде нови хранителни вещества и позволи на съществуващите да се абсорбират по-лесно.

Освен това ферментиралите храни съдържат пробиотици, които са полезни за чревния микробиом.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес