Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шок за организма: Внимавайте каква вода пиете

23 юли 2024, 10:26 часа

Най-хубавото усещане в горещите дни е, когато изпиете чаша студена вода. Това усещане е безценно, особено когато сте прекарали доста време под палещото лятно слънце.

Още: Хидратация без захар: Ето на какво да заложите

Според експертите обаче студената вода след дълго излагане на слънце предизвиква буквално шок за организма. По думите им храносмилателната система е първата, която среща трудности при преработката на студената вода. Последната предизвиква свиване на хранопровода, а след това и болки в гърдите и стомаха. „Пиенето на студена вода след излагане на слънце предизвиква истински шок“ според американския лекар Хари Емерих. „Студената вода ще предизвика спазми, понижаване на сърдечния ритъм и телесната температура“, допълва той.

Студената вода причинява и други проблеми

В проучване, се обяснява, че пиенето на студена вода в горещ ден може да предизвика мигрена. Освен това, ако пиете студена вода по време на хранене, тя ще премине по-трудно през хранопровода. Студената вода причинява храносмилателни проблеми и води до запек.

Според експертите по народна медицина пиенето на студена вода с гореща храна нарушава баланса в организма. Най-добре е да се консумира вода със стайна температура.

Има хора, които твърдят, че водата със стайна температура не утолява жаждата, особено в горещите летни дни. Това не е вярно, защото хората бъркат жаждата с усещането, че им е горещо. Разбира се, водата със стайна температура няма охлаждащ ефект и не понижава телесната температура, но когато става въпрос за хидратация, тя върши чудесна работа. Пиенето на вода със стайна температура не само подобрява храносмилането, но и кръвообращението и прочистването на организма от токсини.

Още: Спирулина: Тайният съюзник на женското здраве

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес