Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест глагола, които ви правят слаби (без значение от длъжността ви)

06 юни 2024, 14:49 часа
Реклама

Понякога най-малките думи и фрази оформят начина, по който ви възприемат в офиса. Ето няколко, за които трябва да внимавате на всяко ниво.

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

Длъжността ви не е единственото нещо, което определя колко влиятелни сте. Всяка дума, която използвате на работа, изразява вашата лична марка, от вашата увереност и авторитет до вашата дълбочина на знания. И именно глаголите – тези думи за действие, които трябва да бъдат двигателят на едно изречение – най-често ни спъват.

Прекаленото използване на определени слаби глаголи също може да ви накара да звучите по-слабо. Те могат да подкопаят способността ви да вдъхновявате другите и да внушат на слушателите – от висши ръководители и колеги до преките ви подчинени – че не сте наистина сигурни в себе си. Така че, въпреки че със сигурност има място за несигурност на всяко работно място, може да искате да отрежете тези глаголи от речника си.

1. „Мисли“

Кой не използва израза „мисля?“ Вашият колега може да каже: „Мисля, че трябва да продължим с този проект“, или шефът ви може да ви каже: „Мисля, че имате добра идея“. Достатъчно безвреден, нали?

Единственият проблем е, че „мисля“ не звучи окончателно. Той неусетно изсмуква силата на всичко, което го следва. „Мисли“ произлиза от староанглийска дума, означаваща „зачевам в ума, обмислям, медитирам“. С други думи, неусетно подсказвате, че все още обмисляте позицията, която поддържате - че не сте сигурни в нея.

В обикновения разговор „мисля“ е изхвърляща се фраза, която дори няма да се регистрира при повечето хора, но може да искате да се отдръпнете от нея на работа. Въпреки че е добре да мърморите от време на време („Мисля, че ще пия кафе с моя приятел“), по-добре е да изоставите всяка уводна фраза в професионалните среди. Кажете: „Имате добра идея“ или „Това е отлично предложение“. Ако искате заместващ глагол, опитайте: „Уверен съм, че вашият план ще проработи!“

2. „Нужда“

Когато вашият шеф каже: „Имам нужда от този доклад възможно най-скоро“, тя се подкопава. Използването на „нужда“ предизвиква усещане за зависимост от страна на говорещия, а не за задължение и отговорност от страна на екипа. Веднъж чух вицепрезидент да казва на неин подчинен: „Имам нужда да направиш нещо за мен.“ Тонът на молбата й прозвуча по-скоро умоляващо, отколкото овластено. Просто казано, „имам нужда“ ви кара да звучите нуждаещи се. За да внушите повече увереност, разменете я с твърди, но учтиви фрази като: „Моля, изпратете ми този доклад до следващия петък.“

3. „Искам“

„Искам“ наистина е подобно на „нуждая се“: предполага, че говорещият иска или липсва по някакъв начин. Ако шефът каже на подчинен: „Искам да подобриш качеството на работата си“, това изявление предполага, че шефът не получава това, което иска – което може би не е така. Но по-добрият начин да получите това, което искате, е просто да посочите факти: „Вашата работа по този доклад трябва да бъде с по-високо качество.“ Това поставя тежестта върху служителя.

По същия начин, ако кажете на шефа си „Искам повишение“, вие сте отправили емоционален призив и сте сигнализирали за липсата си на доверие. По-добре е да обедините глагол на убеждение („вярвам“ или „убеден съм“) и вашите причини: „Вярвам, че моето заплащане и представяне през последната година са сериозни аргументи за повишение.“

4. „Познай“

„Отгатването“ предава колебливост. Веднъж чух главен изпълнителен директор да казва на анализаторите: „Нашето най-добро предположение е, че печалбата ни в края на годината ще бъде малко по-добра от миналогодишната.“ Имаше толкова много начини, по които той би могъл да го преформулира по-уверено: „Очакваме печалбата ни за годината да надмине миналогодишната“ или „Резултатите ни трябва да надминат миналогодишните“.

Ако не сте сигурни в резултатите, това е добре! Не лъжете и не преувеличавайте. Вместо да „познаете“, използвайте възможно най-уверения израз.

5. „Надежда“

Лидерите често започват изявления с „Надявам се“: „Надявам се, че ще получим тази продажба“ или „Надявам се, че ще можете да поемете тази задача“. Вместо да вдъхва увереност, „надеждата“ има качество, подобно на молитва, което предполага, че говорещият има малък контрол върху резултата.

Какви са някои алтернативи? Вместо да кажете, че се „надявате“, че даден екип ще доведе до продажба на клиенти, кажете им: „Очаквам с нетърпение да победя“ или „Знам, че ще дадете всичко от себе си“. Тези твърдения са много по-силни. Те показват вашата увереност в това, което вашият екип вече може да направи, вместо едва доловимо да поставят под въпрос представянето им в бъдеще.

Действията на мениджърите, които карат най-добрите служители да напускат

6. „Да предположим“

Пиете кафе с колега, който ви пита дали отивате на предстояща среща на кметството. Ако отговорите „Предполагам, че да“, вие тихо посочвате, че това наистина няма значение за вас – не сте наистина ангажирани.

Няма случай на работното място, където предаването на вашето безразличие и инертност ще подобри вашето влияние или авторитет. Вместо това намерете нещо, към което да изразите страстта си (дори това да не е самата среща): „Да, определено ще бъда там – искам да чуя какво има да каже ръководството.“ Може да не смятате, че това има значение, когато говорите със съотборник, но е така. Новините се разпространяват бързо и ако думите, които многократно използвате, предполагат отношение „не ме интересува“, е само въпрос на време репутацията и влиянието ви да започнат да намаляват.

Езикът е мощна сила във всичките ви импровизирани разговори. И тъй като има повече шансове да ги използвате, малките думи и фрази, до които прибягвате всеки ден на работа, могат да окажат огромно въздействие върху вашите лидерски способности. Изрежете тези шест глагола от лексикона си и ще започнете да забелязвате как силата и увереността ви нарастват.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес