Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сезонна рецепта: Туршия от цвекло

05 септември 2024, 14:55 часа

Туршиите са любима храна през всеки сезон, особено в студените дни, които наближават. Те служат като страхотна гарнитура към всяко ястие, разбуждаща апетита разядка или салата, увличат ни напълно с леко киселия си и леко пикантен вкус едновременно.

Още: Овес: 5 незаменими ползи за организма

Всяка от българските туршии има свой очарователен вкус. Някои се сещат за кисели краставички, други за зелен домат или кисело зеле. Но има още една туршия, която събужда усещането за глад и вкус в стомаха: Туршия от червено цвекло!

Цвеклото е един от най-обичаните зеленчуци на ъндърграунда. Лесно се разпознава не само по формата, но и по червеникавия си цвят. Този зеленчук може да се отглежда в различни климатични условия, но не винаги е дълготраен, така че ферментацията е най-добрият метод да извлечете най-доброто от цвеклото.

Маринованото цвекло предлага много ползи за здравето, тъй като е богато на фибри, някои витамини и минерали. Предлагаме ви да се запознаете с това, какви са ползите за организма от консумацията на туршия от червено цвекло, както и рецептата за приготвянето на тази туршия у дома.

Необходими съставки:

  • 2 килограма и половина дребно и почистено от дръжките цвекло.
  • 3/4 чаена лъжичка сол
  • 500 мл. вода

Как да си направим кисело цвекло у дома

Първо пригответе саламурата, като сложите вода и сол в тенджера и разбъркайте, докато солта се разтопи. След това се слага на огъня, след като заври се оставя да престои около 12 часа.

През това време почистете цвеклото от опашките, обелете и го изплакнете обилно с вода. Нарежете цвеклото на няколко части и го поставете в голям съд или стъклен буркан. Добавете приготвената саламура, докато цвеклото се покрие напълно. Затворете плътно капаците и оставете да ферментират.

След 20-30 дни туршията от цвекло ще бъде готова за сервиране. Може да съхранявате киселото цвекло в хладилник или на хладно място.

Здравословни стойности на кисело цвекло

  • Малко мазнини и малко въглехидрати

Маринованото цвекло съдържа малко мазнини. Една чаша мариновани филийки цвекло съдържа 0,2 г. мазнини. Яденето на храни с ниско съдържание на мазнини като кисело цвекло помага за регулиране на теглото.

Трябва да знаете, че някои мазнини, като наситените мазнини, могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. За щастие маринованото цвекло не съдържа такива.

Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото. Това е причината хората, които спортуват и водят активен начин на живот, да консумират храни, богати на въглехидрати. Маринованото цвекло е добър избор, защото една чаша мариновани резени цвекло съдържа 37 грама въглехидрати.

  • Диетични фибри и калий

Маринованото цвекло е добър източник на диетични фибри. В чаша кисело цвекло има 6 г от това хранително вещество, което предлага редица ползи за здравето, но също така подобрява храносмилането, предава усещането за ситост и поддържа кръвната захар на стабилни нива.

То е богато не само на въглехидрати, но и на калий, електролит, който улеснява предаването на нервните импулси в тялото. Хората губят много калий чрез потта, а ниските нива причиняват мудност, липса на енергия, неравномерен сърдечен ритъм и мускулни контракции.

  • Магнезий и витамин А

Маринованото цвекло е добър източник на магнезий, хранително вещество, което поддържа работата на нервите, мускулите, имунната система и сърцето. Ниските нива на магнезий причиняват слабост, умора и липса на апетит.

Още: Пет подходящи храни при ниско кръвно налягане

Маринованото цвекло е богато на витамин А, хранително вещество, използвано от тялото, за да подкрепи здравето на очите, кожата и зъбите.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес