Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядлива ли е кората на смокинята

06 август 2024, 15:31 часа

Сладкият вкус на смокинята е уникален. Тази несравнима сладост обаче често се нарушава от усещането за лекото парене от кората на смокинята.

Любопитството към елементите, които предизвикват усещания, е тясно свързано с аспекта на безопасността при яденето на обвивката на този плод.

Още: Практичен съвет: Как правилно да замразите горски плодове

Ядлива ли е кората на смокините

Според данните на специалисти, кората на смокинята е напълно годна и безопасна за консумация, въпреки неприятното усещане, което причинява при първата хапка. Всъщност яденето на обвивката заедно с пулпата осигурява по-пълно богатство от ползи заедно с така необходимите фибри.

Защо кората на смокинята има парлив вкус

Някои хора смятат, че финият пух, който покрива обвивката на смокинята, е причината за това усещане. Но истинската причина за това усещане се приписва на ензим, наречен фицин, който разгражда протеина и го метаболизира в аминокиселина. Ето защо езикът пари всеки път, когато ядете пресни смокини.

Не всички смокини причиняват щипане

Напълно узрелите смокини не причиняват щипане, докато неузрелите и нежни смокини причиняват. Ако зрелите смокини се берат директно от дървото, те са невероятно меки, кашави и деликатни.

Продължава ли зреенето на плода и след откъсване от дървото

Смокините може да омекнат с времето, но това не означава, че са напълно узрели. Печенето на плодовете умножава вкуса и сладостта, докато омекването просто променя състава на пулпата.

Ако откъснете неузряла смокиня от дървото, ще откриете, че тя отделя бяла течност, известна като „смокиново мляко“. Този сок съдържа най-голямо количество фицин.

Ако сте любители на смокинята, я разрежете наполовина и начупете на парчета, като извадите пулпата и кожата отвътре. Също така не забравяйте да премахнете частта от опашката. По този начин ще избегнете контакта на фицин с устните или езика.

Още: Готвене на риба без неприятен аромат: Как да запазите свежестта у дома

Фицина на сушените смокини

Сушените смокини се считат за „презрели“, тъй като съдържанието на фицин е твърде ниско, за да предизвика такава реакция. Сушенето на смокини също елиминира смокиново мляко. Така ще откриете, че сушените смокини не предизвикват никакви необичайни усещания, освен приятен вкус.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес